open-navfaktor-logo
search
Vijeće ministara BiH
Usvojena odluka o privremenom finansiranju institucija BiH, sigurne su im plaće za iduća tri mjeseca
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je danas odluku o privremenom finansiranju institucija Bosne i Hercegovine za prva tri mjeseca iduće godine, potvrđeno je iz Vijeća ministara.
30.12.2021. u 12:04
get url
text

Odluka je donesena na vanrednoj, telefonski održanoj sjednici. Privremeno finansiranje za period od januara do marta 2022. godine iznosi 249 miliona KM.

Odluku o privremenom finansiranju je bilo neophodno usvojiti jer budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu nije još ni urađen. Usvajanjem ove odluke osigurana je i isplata plaća ministrima, parlamentarcima, zaposlenim.

VEZANI TEKST - Sve tanji dnevni red: Zastupnici uskoro neće imati šta raditi osim onog što sami predlože

I ova godina je protekla u privremenom finasniranju jer je budžet "zapeo" u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Privremeno finansiranje znači da se može trošiti samo onoliko koliko se trošilo u 2020. i samo za namjene za koje su sredstva izdvajana u prošloj godini. To znači da nema novih projekata.

Vijeće ministara BiH danas je usvojilo i preostalih sedam tačaka koje su bile na dnevnom redu.

Radi se, između ostalog, o inicijativi za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o zajmu oko 73 miliona američkih dolara sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj za projekat unapređenja otpornosti i konkurentnosti sektora poljoprivrede.

Usvojena je i odluka o odobravanju privremenog korištenja dijela sredstava od dozvola za korištenje radiofrekventnog spektra za pružanje usluga putem mobilnih pristupnih sistema. Radi se o oko 3,9 miliona KM koji će biti korišteni za izmirenje obaveza Uprave za indirektno oporezivanje BiH za projekat izgradnje graničnog prijelaza Svilaj.

Usvojen je i godišnji izvještaj Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine, i nacrt osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.