open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Sve tanji dnevni red: Zastupnici uskoro neće imati šta raditi osim onog što sami predlože
Dnevni red sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sve je mršaviji. Sa oko 40 tačaka, koliko ih je bilo na sjednici u maju, stigli smo na njih desetak, koliko ih je planirano za sjednicu zakazanu za 14. decembar.
08.12.2021. u 07:38
get url
text

Konkretnije, za novu sjednicu Zastupničkog doma planirano je devet tačaka, ako ne računamo usvajanje zapisnika i zastupnička pitanja. Od tih devet, samo se jedna odnosi na donošenje zakona, i to izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti saobraćaja čiji je predlagač zastupnik. Ostale tačke dnevnog reda se tiču usvajanja izvještaja i inicijativa, i to opet zastupničkih.

VEZANI TEKST - Više od 400 tačaka čeka na Vijeće ministara, među njima ključni zakoni i novac za državni zatvor

Kako ističu u Parlamentu BiH, problem je što u parlamentarnoj proceduri i nema skoro ništa jer Vijeće ministara Bosne i Hercegovine skoro i ne radi zbog blokada rada institucija Bosne i Hercegovine koje provode parlamentarne stranke iz RS-a.

- Skoro ništa ne prolazi proceduru. Iz Vijeća ministara ništa ne stiže. U proceduri postoje i oni zakoni koji još nisu usaglašeni, koji nisu dobili entitetsku većinu pa trebaju na usaglašavanje Kolegiju doma, ali član kolegija Nebojša Radmanović (SNSD) ne prisustvuje sjednicama kolegija. Tako da ima samo ono što zastupnici upute u proceduru – prokomentirala je Alma Čolo, zastupnica SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Tako, između ostalog, na usaglašavanje u Parlamentarnoj skupštini BiH čeka i ovogodišnji budžet institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH.

Time je skoro "iscrpljen" rad Zastupničkog doma, a ako blokade budu nastavljene, Parlament BiH u januaru neće imati šta raditi osim razmatrati eventualne zastupničke inicijative i prijedloge zakona.

VEZANI TEKST - Koliko zastupnici i delegati iz RS-a prime iz državne kase dok bojkotuju rad Parlamenta BiH

Vijeće ministara BiH poslalo je prije nekoliko dana u proceduru Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, ali prije toga mjesecima nije bilo ovakvih aktivnosti, što je vidljivo iz podataka iz Parlamenta BiH po kojim je Vijeće ministara posjednji put u junu uputilo neko zakonsko rješenje.

Posljednji zakon Vijeća ministara BiH koji je usvojen u Parlamentu BiH datira s početka ove godine i radi se o dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH.

Statistika kaže još da je Zastupnički dom Parlamenta BiH na sjednici u maju imao oko 40 tačaka dnevnog reda, u junu i julu po oko 30, u septembru oko 20, u oktobru 13.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.