open-navfaktor-logo
search
Prosječna plaća u FBiH
Usvojeno na Skupštini KS: Porodilje u KS će primati oko 1.000 KM mjesečno
Skupština Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici usvojila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom kojim se, između ostalog, propisuje da će svaka porodilja u Kantonu Sarajevo bez obzira na radno-pravni status primati oko 1.000 maraka, odnosno iznos prosječne plaće u Federaciji Bosne i Hercegovine.
28.12.2021. u 13:03
get url
text

- Iznos novčane naknade plaće ženi, majci u radnom odnosu i novčane pomoći nakon porođaja ženi, majci, koja nije u radnom odnosu, ne može biti manji od prosječne plaće u Federaciji Bosne i Hercegovine za prethodnu godinu. Prosječna plaća Federacije Bosne i Hercegovine se utvrđuje instrukcijom na osnovu posljednjeg objavljenog statističkog podatka Federalnog zavoda za statistiku za prethodnu godinu. Doprinosi za PIO, zdravstvo i osiguranje od nezaposlenosti, te poreske obaveze se uplaćuju isključivo na iznos naknade plaće ženi, majci.

Novčana naknada za ženu – majku koja je u radnom odnosu trenutno iznosi 450 KM, a novčana pomoć za nezaposlenu ženu, - majku 225 KM. Predviđeno je da se ona za tekuću godinu utvrđuje na osnovu posljednjeg objavljenog statističkog podatka Federalnog zavoda za statistiku o visini prosječne plaće u Federaciji BiH za prethodnu godinu (trenutno iznosi oko 1.000 KM) - navedeno je u amandmanu koji je uputila Vlada KS na Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom.

Za potrebe ovog amandmana u budžetu Kantona Sarajevo bit će izdvojen dodatni iznos od 29 miliona KM.

Ovaj zakon će se primjenjivati od 1. januara 2022. godine.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.