open-navfaktor-logo
search
Održana sjednica
Vijeće ministara BiH bez teških tema: Usvajali informacije, izvještaje, sporazume, bilo i imenovanja
Nakon dvije sedmice, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je održalo sjednicu na čijem se dnevnom redu nisu našli nikakvi zakoni.
18.10.2023. u 15:49
get url
text
Vijeće ministara BiH
Vijeće ministara BiH

Pred članovima Vijeća ministara BiH bilo je niz informacija, izvještaja, kao i sporazuma o zajmovima te odluka o određenim imenovanjima. 

Na današnjoj sjednici je utvrđeno i nekoliko sporazuma o zajmu. 

Tako je utvrđen prijedlog sporazuma s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj (IBRD) koji se odnosi na dodatno finansiranje za Program integriranog razvoja koridora Save i Drine primjenom višefaznog programskog pristupa (MPA).

Radi se o zajmu od 37 miliona eura, od čega je za Brčko distrikt BiH namijenjeno 25 miliona eura, a za Federaciju BiH 12 miliona eura, s rokom otplate od 30 godina i grejs periodom od sedam godina. Ranije je bio zaključen Sporazum o zajmu koji se realizira u Republici Srpskoj od polovine 2021.godine.

U drugom krugu glasanja Vijeće ministara BiH je danas usvojilo i inicijativu Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine u vezi projekta modernizacije sistema centralnog grijanja u Općini Pale. Određena je delegacija za vođenje pregovora radi zaključivanja tog sporazuma sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj. U drugom krugu glasnja je utvrđen i Prijedlog odluke o ratifikaciji Ugovora o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicijske banke za projekat gradskog prijevoza u Sarajevu, koji je potpisan 22. maja i 15. juni ove godine u Sarajevu i Luxembourgu.

Utvrđen je i prijedlog osnova za zaključivanje izmjena i dopuna ugovora koji se odnosi na Vodovod Brčko. Riječ je dodatnom zajmu EBRD-a u iznosu 6,5 miliona eura, koliko je iznosio i prvobitno odobreni zajam, tako da sada ukupno zaduženje iznosi 13 miliona eura, s alokacijom na Brčko distrikt BiH.

Donesene su i određene odluke koje se odnose na imenovanja. 

Tako su za članove Upravnog odbora Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja na mandat od tri godine imenovane Nina Sajić iz reda srpskog naroda i Helena Lončar iz reda hrvatskog naroda, dok će za preostala tri člana biti provedena procedura izbora. Kako je pojašnjeno, na konkurs za pet članova nije se prijavio nijedan kandidat iz reda bošnjačkog naroda, a kandidat iz reda nacionalnih manjina nije osvojio dovoljan broj bodova za plasiranje na rang-listu najboljih kandidata.

Vijeće ministara BiH je imenovalo Maju Stojkić za direktoricu dok je Milana Popržen imenovana za zamjenicu direktorice Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH na mandat od četiri godine, a za drugu zamjenicu bit će raspisan konkurs i do tada će v.d. zamjenice biti Aida Terzić. 

Vedad Hindija imenovan je za vršioca dužnosti direktora Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine Vedada Hindiju, a konkurs za direkora će biti raspisan. 

Haris Memić je imenovan za zamjenika direktora Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.