open-navfaktor-logo
search
Vatrene stihije
Vjetar ponovo aktivirao požar u NP Sutjeska, na Blidinju teška situacija
Požar u kanjonu Hrčavke, na području Nacionalnog parka Sutjeska, jučer je tokom dana stavljen pod kontrolu, ali ga je vjetar ponovo aktivirao.
24.07.2022. u 10:36
get url
text
Požar na NP Sutjeska i Blidinju
Požar na NP Sutjeska i Blidinju

Požar je izbio na izuzetno nepristupačnom terenu, te je gašenje iz pomoć Helikopterskog servisa RS-a nastavljeno jutros.

- Piloti već drugi dan nadlijeću požarište i bez njihove pomoći ovo bi davno izmaklo kontroli", rekao je direktor Nacionalnog parka Aleksandar Kovač.

Očekuje danas tešku borbu s vatrenom stihijom. 

Istakao je da su ekipe koje su noćas dežurale na požarištu uspjele zadržati vatru u kanjonu rijeke. 

Sada se, kako je kazao vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović, ulažu maksimalni napori da se vatra ne proširi na dio Zelengore.

Apelovao je na građane da ne pale vatru na otvorenom.

- Niko sa sigurnošću ne može reći da je požar u Nacionalnom parku Sutjeska izazvao ljudski faktor. Ono što znamo jeste da nije u pitanju prirodni faktor, odnosno udar groma kao što je to bio slučaj na Blidinju - rekao je Novitović za RTRS.

Istovremeno, na Boračkom jezeru u Konjicu gori već deveti dan, a aktivan je i krak u kanjonu Neretve na nepristupačnom terenu.

Kako su u nedjelju izvijestili iz Operativnog centra Civilne zaštite HNK, požar je i dalje aktivan, ali je pod kontrolom. 

Govoreći o požaru u Parku prirode Blidinje, v. d. direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović je rekao da je na tom požarištu izuzetno teška situacija.

- Opožarena površina je velika, prijeti da ugrozi samostan - izjavio je Novitović.

Kako je saopćeno iz Federalne uprave civilne zaštite, ovaj požar na Čvrsnici i dalje se širi gustom borovom šumom i niskim rastinjem te stvara nove požarne linije praćene otvorenim plamenom, zbog nepristupačnog terena, jake vegetacije, visokih temperatura i vjetra.

Upozoreno je da je ugrožen Park prirode Blidinje, kao i vikend naselja, te Planinarski dom Masna Luka.

U popodnevnim satima potrebna je zračna pomoć više helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, helikoptera Helikopterskog servisa RS-a i kanadera Republike Hrvatske, koji su i proteklih dana pomagali u gašenju požara.

Na terenu je oko 180 ljudi.

Na Blidinje su stigli vatrogasci iz mnogih drugih područja, iz Kantona Sarajevo, Tomislavgrada, Posušja, Rakitno, Širokog Brijega, Mostara, pripadnici gorskih službi spašavanja, šumarija...

Koliko je teška situacija govori i snimak od ponoći.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.