open-navfaktor-logo
search
Zbog inflacije
Vlada FBiH će pomoći 531.000 osobu, Novalić pozvao i kantone da pomognu stanovništvo
Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu je utvrdila Uredbu kojom se uređuje pomoć stanovništvu putem novčanih isplata penzionerima, jednokratne novčane pomoći od po 100 KM korisnicima prava iz boračko-invalidske zaštite i osobama sa invaliditetom i civilnim žrtvama rata...a kojom će biti, prema riječima premijera FBiH Fadila Novalića, obuhvaćena 531.000 osoba.
07.07.2022. u 12:54
get url
text

Premijer je pozvao općine i kantone da i oni sa svojih nivoa pomognu građanima kako bi se prevazišla trenutna ekonomska situacija i dodao da Vlada FBiH priprema novu uredbu pomoći stanovništvu.

Ide i pomoć školarcima 

- U Uredbi smo raspoznali katogorije koje inflacija najteže pogađa. Stavili smo penzionere, sve borce, invalide i konačno smo stavili porodice koje su u stanju socijalne potrebe ima ih sa članovima oko 10.000 Ovo nije naša prva niti posljednja reakcija.

Pripremamo još jednu uredbu možda u istom iznosu kada je riječ o električnoj energiji za ugrožene kategorije i pomoć za naše školarce. I prije smo reagirali na krizu. Zamzrnuli smo marže na prehrambene proizvode, naftne derivate, potrudili se da cijena električne energije za stanovništvo ne poraste u ovoj godini - kazao je premijer Federacije BiH Fadil Novalić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Podsjetio je da su u ovoj godini povećali penzije za 11 posto, te uduplali budžet za poljoprivrednike i izbjeglice.

- Nismo krivi za inflaciju ali naša je obaveza da je rješavamo i pomažemo stanovništvu koje je najviše pogođeno. Tu je i zabrana izvoza peleta u drveta. Pozivamo i niže nivoe vlasti da pruže potporu stanovništvu.

Pozivamo kantone da sa nama harmoniziraju mjere, oni su dobili 200 miliona KM a sa općinama zajedno je to 239 miliona. Očekujemo iz tog novca neke mjere za pomoć stanovništvu u oblasti ogrijeva, komunalija, školstva. Mi moramo svi pomoći stanovnike koji ne mogu sami savladati ovu situaciju - poručio je Novalić.

Novalić pozvao kantone da pomognu penzionere 

Pojašnjava da Uredba Vlade FBiH podrazumijeva jednokratnu novčanu pomoć od po 100 KM za 531.000 stanovnika, od toga za 378.000 penzionera, za oko 100.000 korisnika boračkih naknada i 53.000 osoba sa invaliditetom i civilne žrtve rata.

Dodaje kako će porodice u stanju socijalne potrebe dobiti prehrambene pakete vrijednosti 500 KM.

On je pozvao da i ostali kantoni slijede primjer Tuzanskog kantona koji će svojim penzionerima sa minimalnim penzijama podijeliti po 100 KM.

Poslodavci imaju mogućnost da svojim radnicima isplate pomoć u visini prosječne plaće u FBiH koja iznosi 1.080 KM a na koje neće morati platiti doprinose.

- Želim reći da mi kontinuirano, bez obira na pritiske, napade, provodimo ono što se očekuje od jedne vlade. Ja nisam nikakav političar ili sam slab političar ali u ekonomskom smislu radimo prave stvari. Svi trebamo ustati na noge i pomoći stanovništvu kako bismo prevazišli ove probleme koji se redaju od COVID-19, preko rata u Ukrajini - kazao je Novalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.