open-navfaktor-logo
search
Neuspješan sastanak
Vlada KS nudi četiri miliona KM, računi GRAS-a su i dalje blokirani
Prema svemu sudeći, radnici GRAS-a još će morati čekati da dobiju plaće za januar i februar.  
22.03.2021. u 11:23
get url
text

Naime, upravo završeni sastanak između ministra saobraćaja Kantona Sarajevo Adnana Štete, predstavnika GRAS-a i advokata Elmina Plećana, koji zastupa najveći broj radnika GRAS-a za tužbe po kolektivnom ugovoru, nije donio nikakvo rješenje.

- Na sastanku smo pokušali naći rješenje da se deblokira račun GRAS-a, koji je blokiran zbog osam miliona KM po osnovu pravnosnažnih presuda. Vlada Kantona Sarajevo bi, kako su nam rekli, mogla uplatiti samo četiri miliona za tužbe i da se isplate plaće radnicima GRAS-a, ali je sporan dio od ostala četiri miliona za tužbe. Bez ta četiri miliona neće moći doći do ponovne deblokade računa GRAS-a. To je sada pitanje radnika koji su tužili GRAS i oni bi morali potpisati saglasnost da se odlaže isplata ta četiri miliona i to bi trajalo skoro dva mjeseca. To mora ići preko suda kao prošli put. On potom donosi zaključke, a za to je minimalno potrebno 30 dana. Za to nam je potrebna saglasnost radnika koji su tužili GRAS. Nisam siguran da bi oni svi dali saglasnost – kaže Plećan.

Amir Muminović, predsjednik Sindikata GRAS-a, kazao je jutros za Faktor da imaju nekoliko opcija, ali će dogovor pasti na današnjoj sjednici Sindikata GRAS-a.

- Izvjesno je da ni danas neće biti plaće. Računi GRAS-a su i dalje blokirani, pa ćemo na sjednici Sindikata zaključiti šta možemo poduzeti u narednom periodu – rekao je Muminović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.