open-navfaktor-logo
search
Obrazovanje
Vlada KS odbija umanjiti školarine za studente, oglušili se na zahtjeve SPUS-a
Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu (SPUS) tražio je u više navrata od Vlade Kantona Sarajevo da se školarina smanji za 30 posto zbog teške ekonomske situacije izazvane pandemijom koronavirusa.  
02.04.2021. u 21:48
get url
text

U SPUS-u su pozivali i Elvedina Okerića kao predsjedavajućeg Skupštine KS da inicira donošenje zaključka Skupštine kojim se nalaže vladi donošenje akta kojim se umanjuje visina školarine u visini od 30 posto na sjednici Skupštine, ali pozitivan odgovor nisu dobili.

- Poslali smo više zahtjeva, međutim, nismo dobili nijedan adekvatan odgovor. Dva zahtjeva smo poslali u februaru, a u martu smo poslali predsjedavajućem Skupštine KS Elvedinu Okeriću kako bi Skupština KS donijela zaključak kojim se nalaže smanjenje školarine. Mi smo dobili samo jedan odgovor, a to je od ministrice Melike Husić-Mehmedović i tad nam je rećeno da su tada pokrenute neke procedure, da zakon omogući studentima sa prosjekom iznad osam umanjenje školarina. To nije odgovor na naša pitanja, s obzirom da smo mi tražili da se školarina smanji svim studentima bez obzira na prosjek - kazao je Faruk Dević, predsjednik SPUS-a.

Prema podacima Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja, broj studenata prošle godine bio je manji u odnosu na prethodne godine. Mnogi su mišljenja da su upravo ekonomske posljedice uzrokovane pandemijom razlog tome.

- Zahvaćeni smo pandemijom i to treba da bude jedan vid podrške studentima. Zaista je jako porazno da neko ne može nastaviti svoj studij zbog nemogućnosti plaćanja te školarine - istakao je Dević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.