open-navfaktor-logo
search
Po hitnom postupku
Vlada RS-a dala zeleno svjetlo, Laktaši postaju grad
Vlada RS-a utvrdila je Prijedlog zakona o Gradu Laktaši, po hitnom postupku, kojim se uređuje područje, nadležnosti, organi i finansiranje Grada Laktaši.
17.02.2022. u 15:21
get url
text

Kao razlog za donošenje zakona navodi se da je Opčina Laktaši na osnovu odluke Skupštine općine Laktaši pokrenula postupak za dodjelu statusa grada, da su ispunjeni svi zakonom utvrđeni uvjeti za dodjelu statusa grada Laktašima, iz razloga što općina Laktaši predstavlja jedinstvenu geografsku, socijalnu, ekonomsku, historijsku i teritorijalnu cjelinu sa odgovarajućim nivoom razvoja.

Pored navedenog, ističe se da ova općina ispunjava uvjete za sticanje statusa grada koji su propisani članom 10. Zakona o lokalnoj samoupravi, jer Općina Laktaši više od tri godine ima status razvijene jedinice lokalne samouprave i stopu zaposlenosti iznad entitetskog prosjeka u RS-u, saopćila je Vlada RS-a.

Takođe, Vlada RS-a danas je utvrdila i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji RS-a, po hitnom postupku. Budući da Općina Laktaši ispunjava sve zakonom propisane uvjete za dodjelu statusa grada, neophodno je da se istovremeno sa Prijedlogom zakona o Gradu Laktaši utvrdi i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji RS-a, dodaje se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.