open-navfaktor-logo
search
U Zenici kruže priče
Vlast u ZDK: Bilo je nesuglasica, informacije o raspadu koalicije zastupnici vidjeli u medijima
U medijima se jučer pojavila informacija da se raspada parlamentarna većina u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona koju čine SPD, Bosanskohercegovačka inicijativa (BHI) - Fuad Kasumović, DF, HDZ, NES i NiP. 
23.01.2023. u 12:31
get url
text

U tekstu koji je sinoć objavio portal Politički.ba navodi se da je došlo do sukoba između SDP-a i Bosanskohercegovačke inicijative kojom rukovodi gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Razlog sukoba je navodno raspodjela pozicija u institucijama ovog kantona.

Također se tvrdi da postoji i Viber prepiska u kojoj se navodno praktično vidi da je SDP napustio koaliciju i da se ona raspala. Ovaj portal navodi da je prepisku dobio od izvora iz NES-a. 

Zastupnik u Skupštini ZDK iz Kluba NES-a Ramo Isak kazao je za Faktor da ne zna za tu prepisku, ali da određene informacije o sukobu SDP-a i BHI postoje.

- Ja sam vijest o raspadu većine pročitao na portalima. U Zenici kruže priče da je došlo do nekog konflikta između SDP-a i BHI. Da li je razlog imenovanje, to stvarno ne znam jer nisam direktno involviran u pregovore parlamentarne većine - kazao je Isak.

Jasminko Kapić, zastupnik SDP-a u Skupštini ZDK, također tvrdi da je informaciju o raspadu većine prvi put čuo iz medija.

- Bilo je tu nekih nesuglasica. Spominje se ta neka Viber grupa i da je u njoj došlo do sukoba oko imenovanja. Ipak, smatram da nije ugrožena većina i mislim da će se ovo riješiti - rekao nam je Kapić.

Zastupnica iz BHI u Skupštini ZDK Sanja Renić kaže da je u odličnim odnosima s kolegama iz SDP-a.

- Ja sam to prvi put vidjela sinoć na portalima i ja stvarno pojma nemam o tome. Nisam primijetila bilo kakve nesuglasice - kazala nam je Renić.

Situaciju u ZDK je u jutarnjem programu BHRT-a na pitanje novinara prokomentirao je i federalni zastupnik Damir Mašić (SDP), rekavši da prvi put čuje tu informaciju.

- Najbolje bi bilo pitati našu kantonalnu organizaciju da li je to tačno i šta je tačno. Danas ima jako puno informacija i veliki broj njih nije provjeren ili je netačan. Ja nemam informaciju da postoje problemi te vrste. Svugdje postoje problemi tekuće vrste, to je normalno, ali da je do toga došlo, nisam siguran - rekao je Mašić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.