open-navfaktor-logo
search
Majka progovorila
Vršnjačko nasilje u Derventi: Srednjoškolcu nabili stolicu na glavu i oblijepili ga izolir trakom
Policiji u Derventi prijavljen je slučaj vršnjačkog nasilja od strane maloljetnih lica u Srednjoškolskom centru "Mihajlo Pupin" u ovom gradu, što je još jedan novi slučaj maloljetničkog nasilja u obrazovnim ustanovama u entitetu RS.
22.12.2022. u 22:03
get url
text

Kako piše Mondo, "vinovnici događaja su učenici prvog razreda ove škole, a majka dječaka koji je prijavio nasilje tvrdi da je njen 15-godišnji sin mjesecima trpio razne vrste uvreda te fizičkog nasilja od strane njegovih kolega iz razreda".

- Kada je krenuo u srednju školu, od prvog dana je verbalno vrijeđan najgorim uvredama i psovana mu je majka. On je šutio o tome, na odmoru je znao dobiti šamar, ćušku po glavi, da ga povlače za uši – priča majka dječaka.

Kaže da je njen sin maltretiran zbog njegovog fizičkog izgleda jer je, navodi, sitne građe. Dodaje da se čak radilo i o seksualnom nasilju.

- Za vrijeme nastave na svim predmetima od septembra doživljava prozivanja. On sjedi u prvoj klupi ispred profesora. Rekao mi je da mu stalno psuju majku, da to traje tri mjeseca, a da je samo jedan profesor reagovao. Razočarana sam takvim ponašanjem profesora i pedagoga – priča majka dječaka.

Za kompletan slučaj saznalo se tek početkom decembra.

Sve je, kako kaže majka dječaka koji je žrtva vršnjačkog nasilja, kulminiralo 5. decembra na času engleskog jezika, kada profesorice nije bilo oko 10 minuta. Dvojica drugova iz razreda dječaku su nabili stolicu na glavu, a izolir trakom ga oblijepili i tako ga ponizili.

- Donedavno nije imao hrabrosti da kaže ni meni, niti je bilo kome prijavljivao, dok konačno nije otišao školskom psihologu - kaže majka i dodaje:

- Razgovarali sa pedagogom, direktorom, razrednikom. Neki su čak nudili da to stavimo pod tepih. Moj sin i ja smo već posjetili psihijatra, moramo ići opet, ali ako ovo ostane u Derventi - od ovoga neće biti ništa. Zato ne želim da to ostane u Derventi, već da spriječimo dalje nasilje – poručila je.

Gordana Asentić, direktorica Srednjoškolskog centra "Mihajlo Pupin" u Derventi, kaže da je ona dobila prijavu od strane školskog psihologa i da se slučaj prati.

- Čim smo utvrdili da ima nekih naznaka nasilja, odmah smo obavijestili policiju, Centar za socijalni rad i sve roditelje učenika koji su učestvovali u tome. Oni sada rade svoje radnje – kazala je Asentić.

Kako pišu Nezavisne novine, u posljednjih nekoliko dana još dva učenika iz Srednjoškolskog centra u Derventi prijavila su vršnjačko nasilje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.