open-navfaktor-logo
search
Usvojena žalba
VSTV: Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec oslobođen disciplinske odgovornosti
Drugostepena disciplinska komisija za sudije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), odlučujući o žalbi tuženog, Ranka Debeveca, predsjednika Suda Bosne i Hercegovine i žalbi Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a BiH (UDT) protiv odluke Prvostepene disciplinske komisije za sudije VSTV-a BiH, donijela je odluku kojom je žalba tuženog u cijelosti usvojena.
07.10.2021. u 13:00
get url
text

Također, preinačena je odluka Prvostepene disciplinske komisije za sudije VSTV-a BiH od 13.07.2021. godine u dijelu kojim je tuženi oglašen odgovornim i izrečena mu disciplinska mjera javna opomena, tako što je odbijena disciplinska tužba kojom su se tuženom stavljali na teret disciplinski prekršaji propisani u Zakonu o VSTV-u, član 56. tačka 22.: "ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije" i tačka 19: "namjerno davanje lažne, obmanjive i nedovoljne informacije u vezi s bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća", a vezano za tačku a) i c) disciplinske tužbe.

Nadalje, Drugostepena disciplinska komisija za sudije odbila je žalbu UDT-a i potvrdila odluku Prvostepene disciplinske komisije za sudije VSTV-a BiH od 13.07.2021. godine u dijelu kojim je odbijena tačka b) disciplinske tužbe, kojom se tuženom stavlja na teret da je počinio disciplinski prekršaj propisan članom 56. tačka 22. Zakona o VSTV-u "ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije".

Time je predsjednik Suda Bosne i Hercegovine Debevec Ranko oslobođen disciplinske odgovornosti koja mu se stavljala na teret. Odluka Drugostepene disciplinske komisije je konačna i ne postoji mogućnost ulaganja žalbe na nju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.