open-navfaktor-logo
search
Prijedor
Za policiju RS-a saslušanje Brdara iz Zecova po zakonu, za povratnike buđenje starog straha
AUTOR: Detektor
20.06.2024. u 16:26
get url
text
Prijedor
Prijedor
Povratnicima u prijedorska mjesta se, nakon privođenja Emsada Brdara iz sela Zecovi koji je kazao da je bio maltretiran i vrijeđan u policijskoj stanici, vratio strah i nelagoda kakve su osjećali prvih godina nakon rata, kada su često saslušavani, dok iz policije navode da su sve mjere i radnje preduzete u skladu sa zakonskim propisima.
Šezdesetogodišnji Prijedorčanin Emsad Brdar nedavno je priveden u policijsku stanicu u ovom gradu, gdje je, kako kaže, verbalno maltretiran dok su mu tražili da preda oružje koje ne posjeduje.
- Došli su pred moju kuću u selu Zecovi i zatražili da pođem s njima. Pokazali su neke značke i rekli da trebam poći s njima, ali nisu rekli zašto, nego samo da trebam dati neki iskaz. Mislio sam da trebam govoriti svoja saznanja o ratnim zločinima iz 1992. jer je u mojoj porodici devetero ubijeno - kazao je Brdar.
Sa suprugom je otišao u Policijsku stanicu Prijedor, gdje je u sobi broj šest, kako tvrdi, počelo maltretiranje.
- Govorili su mi da donesem i dobrovoljno predam oružje, a ja nemam pojma o čemu pričaju. Nakon što sam rekao da nemam oružja niti znam šta trebam predati, postali su grublji, a jedan od njih mi se unosio u facu i galamio je. Drugi policajac mi je rekao: "Evo ti nož da možeš napasti policiju". Galamili su i jedan je prijetio da će me baciti kroz prozor - kazao je Brdar.
Seida Karabašić iz Udruženja Prijedorčanki "Izvor" kaže da se kod ovakvih dešavanja uvijek vrati strah i osjećaj nelagode, kao onda prilikom prvih poslijeratnih povrataka, kada su često povratnici bili saslušavani. Unazad nekoliko godina, kako navodi, ta saslušanja bila su rijetkost.
- Svi smo se uznemirili kada smo čuli šta se dešavalo, tačnije šta je ispričao Emsad Brdar da mu se desilo u policijskoj stanici. Ovo bih ocijenila kao neki pokušaj pritiska na povratnike, da se jednostavno osjećaju nelagodno. Šta je u pozadini svega, zaista ne znamo - kazala je Karabašić za Detektor.
Iz Policijske stanice Prijedor kažu da je sve urađeno po zakonu, te da je u slučaju njegovog saslušanja 12. juna zaključeno da nema elemenata krivičnog djela, te je otpušten iz prostorija. Naveli su da je pozvan pismenim putem na informativni razgovor, "na osnovu operativnih saznanja o posjedovanju vatrenog oružja".
Brdar je dodao i to da mu prvobitno nije pokazan pismeni poziv za saslušanje, te da mu je dat tek nakon što je s njim obavljen razgovor.
- Moja supruga je stajala ispred policije i čekala. Sve vrijeme sam im tvrdio da ne posjedujem nikakvo oružje i kad sam pitao zašto su me uopće priveli, donijeli su mi nalog za saslušanje. Uzeo sam nalog i onda su me pustili kući - kaže Brdar, te dodaje da su mu rekli i da će doći da mu pretresu kuću.
U TV Justice emisiji ranije smo govorili o sve većem odlasku mladih iz Prijedora, te kako povratnici osjećaju sve veći strah i nesigurnost zbog veličanja ratnih zločina i incidenata, što im, uz lošu političku i ekonomsku situaciju, život čini dodatno teškim.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.