open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Zaimović: Ako informacija o aktivnostima OHR-a prođe na glasanju, tražit ćemo da Schmidt dođe na sjednicu
Na sutrašnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH predsjedavajući Mirsad Zaimović, kako je kazao za Faktor, će staviti na glasanje prijedlog Kluba SDA da se na ovom Domu razmatra Informacija o aktivnostima OHR-a u vezi s izmjenama Ustava Federacije BiH i nametanja Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.
25.07.2022. u 10:15
get url
text

Ukoliko prijedlog dobije potrebnu većinu, uvrstit će se na dnevni red, a od visokog predstavnika Christiana Schmidta će se tražiti da dođe na sjednicu i da pojašenjenje.

- S obzirom na to da je već već poznat dnevni red sutrašnje sjednice, prijedlog Kluba SDA ide na glasanje. Očekujem da će prijedlog dobiti većinu da se proširi dnevni red s ovom tačkom. U tom slučaju po prijedlogu Kluba SDA mi bismo tražili da visoki predstavnik dođe na sjednicu Parlamenta i da nam prezentuje ono što ima u vezi s ovim namjerama oko izmjena Izbornog zakona BiH.

U međuvremenu znam da se pripremaju neke rezolucije, ali rano je o tome govoriti dok ne uvrstimo u dnevni red Informaciju, ali mislim da je itekako raspoloženje kreirano da će većina biti za to i da će na ovaj način se tražiti da ovo što se najavljuje, da se zaustavi - kazao nam je Zaimović.

Mnoga su pitanja koja zbunjuju javnost u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH, Ustava FBiH, u režiji Christiana Schmidta, poput najava Amandmana na Ustav Federacije BiH u vezi s uvođenjem cenzusa od tri posto prilikom izbora delegata u Domu naroda Federacije BiH.

Klub zastupnika SDA u Zastupničkom domu FBiH traži poštivanje Briselskog sporazuma, kako bi se stvar riješila dijalogom u institucijama BiH, i to poslije održavanja Općih izbora u Bosni i Hercegovini, koji su zakazani za 2. oktobar 2022. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.