open-navfaktor-logo
search
Nagomilane obaveze
Zaimović: Rudarima se duguju porezi i doprinosi u iznosu od 500 miliona KM
Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mirsad Zaimović izjavio je da će se zastupnici na današnjoj sjednici doma izjasniti o Informaciji u vezi sa štrajkom rudara rudnika u Federaciji BiH i njihovim zahtjevima upućenih sa aktuelnog protesta.
30.11.2021. u 14:18
get url
text

- Jutros sam razgovarao s federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem i on me je informisao da su sinoć usaglasili gotovo sve tačke koje se tiču zahtjeva Sindikata rudara – rekao je Zaimović.

Kaže da će Zastupnički dom sa svoje strane nastojati doprinijeti rješavanju problema rudara.

- Tačka jedan iz prvobitnih zahtjeva rudara tiče se plaćanja zaostalih obaveza za penzijsko i invalidsko osiguranje rudarima koji su prešli 500 miliona KM. To prevazilazi nadležnosti i Vlade i resornog ministra. To je nešto oko čega oni žele da informišu Parlament FBiH kako bi sutra bio odobren program koji će značiti isplatu tih 500 miliona obaveza koje su se nagomilale posljednjih 10, 15 godina. Rudarima se duguju porezi i doprinosi prije svega doprinosi za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje u iznosu od 500 miliona KM. To je nešto s čim Parlament mora biti informisan i u konačnici dati eventualno saglasnost za saniranje tih obaveza – dodao je Zaimović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.