open-navfaktor-logo
search
Jedini bez nove vlade
Zakompliciralo se formiranje vlasti u Livanjskom kantonu, zapelo zbog apetita pojedinaca
Livanjski kanton jedini je koji ni godinu i dva mjeseca od Općih izbora u Bosni i Hercegovini nije formirao vladu, a kako sada stvari stoje, još je zadugo neće dobiti. Problemi su se, prema izjavama naših sagovornika, javili zbog apetita pojedinaca.
08.12.2023. u 07:52
get url
text

VEZANI TEKST - SNSD se pridružio koaliciji u Livanjskom kantonu koju podržava i SDA, nedostaje još jedna ruka za novu vladu

Sporazum o formiranju nove vlade Livanjskog kantona potpisale su stranke u Skupštini Livanjskog kantona koje imaju 15 od potrebnih 17 ruku. Radi se o strankama Hrvatski nacionalni pomak (pet zastupnika), HDZ 1990 (četiri zastupnika), SNSD i SDA sa po dva zastupnika, te Srpska sloga i Srpsko jedinstvo sa po jednim zastupnikom.

No dvije su stvari sporne i dovode u pitanje i novu vladu i skupštinsku većinu.

Prvo su problemi unutar livanjske SDA. Sve stranke koje su potpisale sporazum, osim SDA, prošli mjesec su poslale imena kandidata za ministre.

- SDA treba dostaviti ime ministra. Dok ne dostave, ne mogu sazvati sjednicu Skupštine – kazao nam je Jozo Ćosić iz HDZ-a 1990, predsjedavajući Skupštine Livanjskog kantona.

Šta je problem, pitali smo Arifa Kovačevića, potpredsjednika Kantonalnog odbora SDA Livanjskog kantona i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine Livanjskog kantona.

- Zapelo je kod dijela funkcionera SDA koji žele ostati i u Domu naroda Parlamenta FBiH i držati mjesto u Vladi Livanjskog kantona. Radi se o Hikmetu Hodžiću, koji je i sadašnji ministar u Vladi Livanjskog kantona i delegat u Parlamentu FBiH. On želi da ostane ministar. Mi smo u Kantonalnom odboru SDA donijeli odluku da Gradska organizacija Livno da ime kandidata za novog ministra, ali Hodžić ne želi da sazove sjednicu Gradske organizacije i sada smo u situaciji da ne možemo provesti odluku. Trpimo svi i ostat ćemo bez vlasti. Zbog njegovih ambicija trpi cijela stranka – kazao nam je Kovačević.

Dodao je da će u ponedjeljak ići u centralu SDA da razgovaraju u ovoj temi.

Nismo uspjeli dobiti izjavu Hikmeta Hodžića, koji je i predsjednik Kantonalnog odbora SDA Livanjskog kantona, a i izabran je na Općim izborima za zastupnika u Skupštini Livanjskog kantona.

Druga sporna stvar kod imenovanja nove vlasti u Livanjskom kantonu je broj zastupnika koji je treba podržati. Stranke koje su potpisale sporazum imaju 15 od potrebnih 17 zastupnika. Kako smo ranije pisali, računali su i na Hanu Milak, zastupnicu SDP-a, ali je njena podrška sada upitna.

Jozo Ćosić tvrdi da će imati 17 ruku kada SDA dostavi ime ministra i da "nema smisla kupiti, a partneri nisu dostavili ime". Međutim, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Livanjskog kantona Jugoslav Brdar tvrdi drugačije.

VEZANI TEKST - Razmirice, napuštanja, najave izbacivanja: Zakompliciralo se formiranje vlasti Livanjskog kantona

Brdar je kazao da je SDP bio spreman ući u novu većinu, ali sa oba svoja zastupnika koja imaju u Skupštini Livanjskog kantona, dok je mandatar za sastav nove vlade i aktuelni kantonalni premijer Ivan Vukadin (HNP) tražio samo jednog zastupnika Hanu Milak.

- Formiranje vlade zapelo je kod pojedinih uobraženih likova. Pokušali su podijeliti dva zastupnika SDP-a, ali sam ja uspio to homogenizirati i dva zastupnika SDP-a su na prošloj sjednici Skupštine nastupili jedinstveno. Ponudili smo da budemo dio većine, ali je mandatar rekao da hoće sa jednim, a neće sa drugim zastupnikom. Ja sam se zahvalio i rekao da idemo u opoziciju – istakao je Brdar.

Ocijenio je da je većina propala i da je formiranje vlasti u pat poziciji, te da bez SDP-a nemaju 17 potrebnih ruku za usvajanje bilo kakvih odluka sve i da SDA dostavi ime ministra.

- Nove vlade neće biti zadugo ako ne bude korektnosti – rekao je Brdar.

Osim svih ovih stranaka, u Skupštini Livanjskog kantona je HDZ koji je imao pet zastupnika, ali je stranku napustila Marija Bagarić, tako da imaju četiri. Ukoliko nova većina osigura podršku Bagarić, opet im nedostaje jedna ruka. Dva zastupnika ima HNZ, a HRS ima jednog.

Brdar je kazao da ne vjeruje da će zastupnik HRS-a učestvovati u ovome. Ni Vukadin nije bio dostupan za izjavu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.