open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Zakon o rudarstvu: HDZ traži da kantoni upravljaju skoro svim resursima, Federaciji ostaje samo ugalj
Kongo se uspio izboriti da u svakom rudarskom projektu jednu petinu učešća ima državna kompanija. Mi rasprodajemo resurse, govori Anes Podić
AUTOR: E.Duvnjak-Šalaka
25.06.2024. u 20:08
get url
text
Na sutrašnjoj sjednici dnevnog reda Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH trebao bi se naći i Prijedlog zakona o rudarstvu na koji je HDZ uložio amandmane, a kojima traži da Federacija BiH bude nadležna samo za eskploataciju uglja dok bi eksploatacija drugih mineralnih sirovina i ruda bila pod kontrolom kantona.
Mislim da amandmani nisu u skladu sa Ustavom 
Jednim od HDZ-ovih amandmana se traži da resorna kantonalna ministarstva upravljaju mineralnim sirovinama iz kojih se mogu proizvoditi metali i njihova jedinjenja. Zatim, svim vrstama soli i solnih voda, geotermalnom energijom, termalnom vodom. Potom, nemetalnim mineralnim sirovinama (boksit, cementni laporci, gips, krečnjak, kvarc, sumpor, ukrasno i poludrago kamenje, šljunak, pijesak)...
- Mislim da ti njihovi amandmani nisu u skladu sa Ustavom i pitanje eksploatacije ruda je isključivo nadležnost FBiH. Mislim da na Zakonodavno-pravnoj komisiji i na Ustavnoj komisiji ti njihovi amandmani neće dobiti prolaz. Osim toga, treba vidjeti kako će se Vlada FBiH izjasniti o tim njihovim amandmanima, smatram da neće dobiti zeleno svjetlo - kazao je federalni zastupnik Almedin Aliefendić.
Anes Podić iz Udruženja Eko akcija kaže kako je zakon o rudarstvu jedan u nizu problematičnih zakona.
- Možemo se dotaći i Zakona o koncesijama u okviru kojeg je izdavanje koncesija u kantonalnoj nadležnosti i mi sada imamo situaciju da se koncesije jednostavno preprodaju. Neko ih je dobio od ovih lokalnih političara, prodaju stranoj kompaniji pod kojim uvjetima, kako, niko ne zna i tako se naši dragocjeni energetski resursi rasprodaju u bescijenje jer ugovori koje prave nemaju nikakvih ograničenja - govori Podić.
Dodaje kako se slično može dogoditi sa rudnicima.
Nastavlja se rasprodaja naših prirodnih bogatstava 
- I sada imamo privatne rudnike uglja poput onog u Gornjem Kamengradu gdje se eksploatacija odvija bez ikakvih okolišnih uvjeta. Rječica Bliha je potpuno zagađena, njen veličanstveni vodopad i sada ako to ode kantonima, onda tu nikakvog reda biti neće. Nastavlja se rasprodaja naših prirodnih bogatstava s tim što su tu glavni problem zakoni o koncesijama. Zakon star skoro 20 godina gdje su skoro sve nadležnosti date kantonima i mi imamo strašnu rasprodaju naših dragocjenih prirodnih resursa - kaže Podić.
Ukazuje kako je naša zemlja na meti zbog dramatično proširenog raspona interesantnih ruda.
- Umjesto da imamo intervenciju na državnom nivou, to će ponovo biti rasprodano za mizerne koncesione naknade. Evo Demokratska Republika Kongo u Africi, tamo vam je građanski rat posljednjih 30 godina, poginulo je sedam miliona ljudi. E takav Kongo se uspio izboriti da u svakom rudarskom projektu jednu petinu učešća ima državna kompanija. Znači dobiju jednu petinu zarade od svakog rudarskog projekta. a mi dobijemo par maraka koncesione naknade po toni rude i to je sve. Mi rasprodajemo resurse. E tu su glavni problem naše političke elite gdje svako pokušava izvući neku korist za sebe i svoju stranku - kazao je Podić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.