open-navfaktor-logo
search
Nemaju plaće i doprinose
Zaposleni u Agenciji za privatizaciju FBiH od sutra u štrajku, moguća blokada saobraćaja
Zaposleni u Agenciji za privatizaciju FBiH od sutra do 22. septembra su u štrajku zbog neisplaćenih osam plaća te blokade rada ove institucije.
07.09.2022. u 15:43
get url
text

Kako je saopćeno, primorani su u toku štrajka obustaviti i saobraćaj kako bi skrenuli pažnju na tešku situaciju u kojoj se nalaze, te se stoga izvinjavaju građanima.

Od Vlade FBiH su zatražili da se uključi u rješavanje pitanja isplate zaostalih plaća i deblokadu rada Agencije. 

Zaposleni u Agencviji za privatizaciju FBiH (APF) zahtijevaju isplatu neisplaćenih plaća i doprinosa, a time i osiguranje zdravstvenog osiguranja, osiguranje deblokade rada s obzirom na to da je rad Agencije ugrožen zbog nemogućnosti plaćanja telekomuniakcija, prostorija i kancelarijskog materijala. 

VEZANI TEKST - Čomor: Razgovarali smo sa Novalićem, ali konkretno rješenje za naše neisplaćene plaće nismo dobili

- Vlada FBiH je upoznata s teškim finansijskim stanjem Agencije još od januara 2020. godine, koje je uzrokovano blokadom računa - saopćeno je iz Sindikata Agencije za privatizaciju FBiH.

Podsjetili su da je račun blokiran jer Agencija nema novca da izvrši presudu Vrhovnog suda FBiH, a radi se o velikoj sumi novca.

U pitanju je presuda koja se odnosi na privatizaciju sarajevske firme "Feroelektro".

Zaposleni u APF-u su naveli da se Vlada FBiH oglušila na sva njihova pisma, upite i molbe, pa i na jednomjesečni štrajk održan u februaru prošle godine. 

- Radnici su također bili u štrajku upozorenja od 18. do 22. jula ove godine i tada je prvi put za sve ove godine premijer FBiH primio predstavnike Sindikata, nakon čega je 21. jula imenovao radnu grupu za prevazilaženje poteškoća u Agenciji sa zadatkom da u roku od deset dana predloži rješenje. Nažalost do danas nema rješenja, mi i dalje nemamo plaće, što nam govori da je radna grupa formirana u cilju dobijanja na vremenu, a nas je sklonio s ulice - saopćili su iz Sindikata APF-a.

Dodaju da je "bolno gledati premijera i ostale članove Vlade FBiH kako obilaze predizborne skupove i obećavaju povećanja plaća, a nama 21 radniku specijalizirane organizacije Federacije BiH nisu u stanju osigurati plaće".

Istakli su da su dovedeni na ivicu životne egzistencije, imau dugove i kamate u bankama, da im je ugroženo zdravlje, a da su prema mnogim radnicima pokrenuti postupci prinudne naplate.

- Pitamo se kome je u interesu da radnici putem suda i tužbi traže svoje plaće i naknade, jer nas vi na to upućujete, iako sami znate da isto za posljedicu ima dodatne štete za budžet FBiH - navedeno je u saopćenju u kojem se obraćaju Vladi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.