open-navfaktor-logo
search
Samo izgovori
Zašto još nema zakona koji bi spriječio drastična povećanja plaća bh. funkcionera: Ministarstvo od maja analizira analizu?!
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je prije skoro godinu, tačnije 15. marta, donijelo zaključak o izradi novog zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH kako bi bio smanjen jaz između primanja funkcionera i ostalih zaposlenih.
06.02.2024. u 19:04
get url
text

VEZANI TEKST - Tegeltija o povećanju plaća funkcionera: To je tek 90 ljudi...

Tadašnji ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija (SNSD) rekao da je zaključak da se u roku od tri mjeseca izradi novi zakon. Međutim, zakon ne da nije izrađen, već će po svemu sudeći proći još mjeseci i mjeseci prije nego što se do njega dođe, ako se uopće dođe.

Cijela priča o novom zakonu je pokrenuta kada su se javnost i uglavnom opozicija digli nakon što je povećana osnovica za obračun plaća zahvaljujući čemu su funkcioneri dobili i do 650 KM veću plaću, a vojnik tek oko 90 KM više, namještenik s najnižim koeficijentom oko 80 KM... Bez novog zakona će svako naredno povećanje osnovice značiti daleko veće povećanje plaća ministara, parlamentaraca, nego namještenika, vojika, policajaca...

Šemsudin Dedić, zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, postavio je zastupničko pitanje novom ministru finasija i trezora Srđanu Amidžiću (također SNSD-ovcu) šta su poduzeli i kada se može očekivati novi zakon. Dedić je pitanje postavio u decembru, a odgovor je stigao 2. februara, mjesec i po kasnije.

Tako je odgovoreno da je u aprilu prošle godine, dakle mjesec nakon zaduženja Vijeća ministara, Ministarstvo finasija i trezora formiralo radnu grupu, koja je potom u maju dostavila analizu primjene zakona s prijedlozima unapređenja.

- S tim u vezi važno je naglasiti da je Ministarstvu tokom 2023. upućen određeni broj inicijativa za izmjene i dopune zakona koje su uglavnom dolazile od sindikata, a u nekim situacijama od pojedinih institucija BiH. Ministarstvo trenutno analizira dostavljeni dokument i upućene inicijative – odgovor je koji potpisuje ministar Amidžić.

VEZANI TEKST - Vijeće ministara BiH imenovalo tim za pregovore o prvom ikad kolektivnom ugovoru, hoće li propasti i ovaj pokušaj

Kao još jedan razlog čekanja naveli su da je 20. decembra Vijeće ministara donijelo odluku o formiranju tima za pregovore sa sindikatima o zaključenju kolektivnog ugovora.

- Imajući u vidu navedeno, Ministarstvo je mišljenja da je tek po okončanju svih naprijed navedenih aktivnosti potrebno zauzeti konačan stav u vezi s donošenjem novog sistemskog zakona ili eventualnih izmjena i dopuna postojećeg - piše u odgovoru.

Okončanje aktivnosti po pitanju kolektivnog ugovora, barem prema odluci Vijeća ministara, neće biti baš uskoro. Rok za usaglašavanje kolektivnog ugovora je šest mjeseci, nakon čega Vijeće ministara BiH u roku od 60 dana treba donijeti odluku. Pri tome treba imati na umu da sindikati već 25 godina traže kolektivni ugovor, pa se pokrenu neke aktivnosti, ali bez rezultata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.