open-navfaktor-logo
search
Urgentni zahtjev
Zastupnici SBB-a traže potpuni moratorij na otplatu kredita za sve građane i firme
Klub zastupnika SBB-a u Parlamentu FBiH uputio je urgentni zahtjev Vladi FBiH za uvođenje potpunog moratorija na otplatu kredita za fizička i pravna lica u FBiH, saopćeno je iz ove stranke.
27.03.2020. u 11:37
get url
text

Zahtjev je upućen federalnom premijeru Fadilu Novaliću, potpredsjednici Vlade Jelki Miličević i direktoru Agencije za bankarstvo. 

- Svjedoci smo situacije u kojoj zbog pandemije i vanredne situacije je u zastoju gotovo pa cijeli privredni sistem u Federaciji BiH. Privatni sektor je ugrožen i na koljenima a jednako tako i većina radnika jer prometa nema. Ugrožene su sve privredne grane, počev od turizma, hotelijerstva, uslužnih djelatnosti, zdravstvenih privatnih ustanova, marketing agencije, trgovine tekstilom i dr. robom koja nije prehrambena, izdavačke kuće, sve do toga da je u krizi i RTV Servis BIH jer građani u ovoj situaciji ne plaćaju rtv taksu, kao i mnogi drugi.

Stoga, upućujemo urgentni zahtjev da odmah Vlada Federacije BIH i Agencija za bankarstvo FBIH uvedu potpuni moratorij na otplatu kredita i lizinga za pravna i fizička lica minimalno na tri mjeseca, uz mogućnost da kreditne obaveze izmiruju oni koji to mogu u ovoj situaciji. To je jedino ispravno i moguće rješenje - naveli su u zahtjevu.  

Kako su obrazložili, Agencija za bankarstvo FBIH je obznanila odluke o moratoriju i danas pojašnjenje s naznačenim mjerama i uz navode (boldirano) da se to odnosi samo na one klijente koji su direktno ili indirektno pogođeni vanrednim okolnostima.

- To znači da se ostavlja mogućnost bankama i lizing društvima da procjenjuju ko je ugrožen i ko nije, odnosno da moraju ući u komunikaciju sa svakim klijentom da vide koju od predloženih mjera da servisiraju. Takav način za primjenu moratorija nije dobar jer u konačnici ostavlja mogućnost kreditorima da odlučuju kome će od fizičkih lica omogućiti neku od mjera ili kome će od pravnih lica omogućiti korištenje neke od mjera. Banke bi u tom slučaju bile doslovno zatrpane zahtjevima i to ne znači praktičnu primjenu moratorija već nešto sasvim drugo - navode iz SBB-a.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.