open-navfaktor-logo
search
Služba za zapošljavanje
ZDK: U aprilu zaprimljeno 1.913 zahtjeva za naknadu po osnovu nezaposlenosti
U prvih 20 dana ovog mjeseca 1.913 osoba u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) uputilo je zahtjev za novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti - potvrdio je Feni direktor Službe za zapošljavanje ZDK-a Anto Pešić.
22.04.2020. u 15:23
get url
text

Uglavnom se radi o osobama koje su ostale bez posla zbog pandemije koronavirusa.

- Nemamo podatke koliko je osoba zatražilo naknadu prošlog mjeseca, jer vanredno stanje nije trajalo cijeli ožujak. U evidenciji nezaposlenih, 20. aprila bilo je 56.492 ili 2.230 osoba više nego 31. marta ove godine. U tom je perodu 510 osoba izbrisano iz evidencije službe, od čega 424 zbog zaposlenja - napominje Pešić.

Biro od 26. marta, podsjeća Pešić, zvanično ne radi sa strankama, ali i dalje ima zahtjeva da se lično prijave.

- Mi primamo i takve prijave, ali poznato je da osobe koje su već u evidenciji nezaposlenih te koje su se redovno prijavljivale, nemaju obavezu niti potrebu da se prijavljuju. Do daljnjeg im vrijedi i zdravstveno osiguranje, a neće biti brisani ni iz evidencije nezaposlenih dok je na snazi ovo stanje. Svi ostali, koji imaju potrebu za bilo kakvom vrstom naših usluga, to mogu uraditi putem e-maila, faksom ili dobiti informacije putem telefona. Svi su im obrasci na web-stranici Službe pa nema potrebe da dolaze osobno u zgrade naših lokalnih biroa- napominje Pešić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.