open-navfaktor-logo
search
Ministrica finansija
Zora Vidović: U budžetu RS-a trenutno oko 230 miliona KM i stabilan je
Ministrica finansija RS-a Zora Vidović izjavila je danas da je budžet RS-a stabilan, da se sve obaveze izmiruju, kao i da je na budžetskim računima trenutno oko 230 miliona KM.
10.09.2020. u 13:52
get url
text

- Jučer je bilo oko 230 miliona KM, ali samo na budžetu, mimo svih drugih računa. Jutros ne znam, jer ne gledam svako jutro baš sve druge račune. Budžet provjeram jer se iz njega isplaćuju plaće, penzije i sve drugo što je potrebno - rekla je Vidović.

Vlada RS-a razmatrala je danas konsolidovani budžet, te je utvrđeno da su prihodi i primici u prvih šest mjeseci ove godine iznosili milijardu i 953 miliona KM i veći su za osam posto od planiranih rebalansom. Rashodi i izdaci su iznosili milijardu i 713 miliona KM i ostvareni su sa 95 posto u odnosu na rebalans.

Vidović je navela da je izmirenje za ino dug iznosilo 127,2 miliona KM, a za unutrašnji 122,6 miliona KM.

Sredinom godine, konkrento 30.6, na budžetskim računima je na raspolaganju bilo 381,3 miliona KM.

Također, u ovom periodu zaduženje je iznosilo 609 miliona KM, s tim da je vraćeno oko 100 miliona KM.

- U prvom polugodištu smo imali nešto veće zaduženje, u drugom ćemo imati manje i naravno ispoštovaćemo odluku skupštine i ukupno zaduženje bit će i manje nego što smo planirali. Smatramo da će deficit biti nešto manji od planiranog, ako ostane ovakvo stanje u vezi s COVID-19. Ako dođe do velikog povećanja troškova za zdravstvo, onda može doći do poremećaja - dodala je Vidović.

Ona je istakla i da se direktni prihodi "dosta dobro ostvaruju". Za prvo polugodište ostvareni su sa 99 posto, dok su indirektni prihodi u nešto većem zaostatku i ostvareni su 86 posto od planiranog.

- U drugom polugodištu će doći do rasta, jer tek ćemo tada naplaćivati prvo poravnanje od 22 miliona KM, te 32,4 miliona KM za drugo polugodište. Više od 50 miliona KM ćemo naplatiti u drugoj polovini godine i dogovoreno je da to bude u mjesečnim tranšama - kazala je Vidović.

Ona je istakla i da je rebalansom planirani deficit bio 412 miliona KM, ali smatra da ipak neće biti toliko, jer će se direktni i indirektni prihodi povećati, pa će deficit biti nešto niži.

- Budžet je stabilan, izmirujemo obaveze redovno. Do kraja godine će apolutno biti stabilan, a naravno i u idućoj godini. Već sada planiramo osiguranje sredstava koje će nedostatajati jer u 2021. planirano da će se deficit prepoloviti, ispod 200 miliona KM - kazala je Vidović.

 Ona je navela i da se drugi rebalans može očekivati krajem godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.