open-navfaktor-logo
search
Čeka se sjednica CIK-a
Žrijebanjem do delegata, Srba i Hrvata u HNK, u SBK Hrvata i u Livanjskom Bošnjaka
Centralna izborna komisija BiH usvojila je na jučerašnjoj sjednici Odluku o utvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata delegatima u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH iz Posavskog kantona prema kojoj se mandati dodjeljuju Mehmedu Memiševiću (Bošnjak), Iliji Iliću (Hrvat) i Svetlani Kamenjaš (Srpkinja).
06.12.2022. u 10:06
get url
text

Imajući u vidu da Skupština Posavskog kantona nema izabranih zastupnika iz reda ostalih, popuna jednog mandata iz reda ostalih vršit će se u skladu sa članom 10.16 Izbornog zakona BiH.

Centralna izborna komisija BiH razmatrala je i izvještaje o provedenim posrednim izborima za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Hercegovačko-neretvanskog i Srednjobosanskog kantona.

Zbog identičnih rezultata izvršit će se žrijebanje i to za dodjelu petog mandata iz reda hrvatskog naroda iz Hercegovačko-neretvanskog kantona žrijebat će se dvije kandidatske liste, dok će se za dodjelu dva mandata iz reda srpskog naroda žrijebati tri kandidatske liste. Za dodjelu trećeg i četvrtog mandata iz reda hrvatskog naroda iz Srednjobosanskog kantona žrijebat će se tri kandidatske liste. 

Jedan delegat iz reda bošnjačkog naroda iz Skupštine Livanjskog kantona također će biti izabran žrijebanjem, dok će mandat delegatu iz reda ostalih, s obzirom na to da nije izabran u Skupštini, preraspodijeliti CIK. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.