open-navfaktor-logo
search
Općinski sud Bugojno
Zukan Helez osuđen na šest mjeseci zatvora zbog davanja lažnog iskaza
Zukan Helez, državni zastupnik i potpredsjednik SDP-a, osuđen je na šest mjeseci za krivično djelo davanje lažnog iskaza. Kazna je dosuđena u Općinskom sudu u Bugojnu.
16.06.2021. u 11:00
get url
text

VEZANI TEKST - Strategija "šuti dok ne prođe": Osuđen član Predsjedništva SDP-a, stranka ne progovara

- Desetog juna okončan je glavni pretres i Zukan Helez i Halil Ugarak proglašeni su krivim za krivično djelo davanje lažnog iskaza iz čl. 348. st. 3. u vezi sa st. 1. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine (KZFBiH), pa je sud na temelju citiranog zakonskog propisa i propisa iz čl. 62. KZFBiH, optuženog Zukana Heleza osudio na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci, a optuženom Halilu Ugarku izrekao uvjetnu osudu kojom mu je utvrdio kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci i istovremeno odredio da se ova kazna neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od jedne godine od dana pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo – rečeno je za Faktor iz Općinskog suda Bugojno.

Ističu da ova presuda nije pravosnažna, te da optuženi imaju pravo žalbe. 

- Ova presuda još nije pismeno izrađena. U skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku FBiH, rok za pismenu izradu presude je 15 dana od dana zaključenja glavnog pretresa, odnosno 30 dana u složenim predmetima. Rok za žalbu teče od dana prijema pismenog otpravka presude – zaključuju iz Općinskog suda Bugojno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.