open-navfaktor-logo
search
Hronični bolesnici
Žuljević: Najteže je dijaliznim pacijentima, svaki drugi dan moraju izaći
Epidemija koronavirusom donijela je brojne probleme i za oko 2.000 dijaliznih i 250 transplantiranih pacijenata na području Federacije Bosne i Hercegovine, koji spadaju u rizičnu grupu stanovništva.
23.03.2020. u 06:57
get url
text

Prema riječima Tomislava Žuljevića, predsjednika Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH, zbog imuniteta koji je uvijek na niskom nivou, bubrežni bolesnici među prvima su na udaru virusa.

Tomislav Žuljević

- Mi smo na Facebook stranici Udruženja, koju prati blizu 4.000 pacijenata, objavili sve naredbe i upute Federalnog ministarstva zdravstva, Kriznog štaba, Civilne zaštite kojih se naši članovi trebaju striktno pridržavati. Ja sam već sedmi dan u izolaciji. Sreća, živim u prigradskom naselju, pa kod kuće imam šta raditi, ali oni koji su u stanovima i većim gradovima, zaista se moraju čuvati. Naročito bih istakao dijalizne pacijente koji su u velikoj opasnosti jer svaki drugi dan moraju izaći iz svojih domova i otići na dijalizu. Zbog toga je vrlo važno učiniti sve kako ne bismo imali ono što se dogodilo u Hrvatskoj, a to je da se virus pojavi u bolnicama ili dijaliznim centrima jer bi to bila katastrofa za sve. U stalnom sam kontaktu sa članovima, i ljudi su jako zabrinuti. Najgore je što ne znamo ko nosi virus, imamo neprijatelja za kojeg ne znamo "odakle će udariti". Zbog toga svi moramo biti disciplinirani do kraja - kaže Žuljević.

Amela Šiljević, predsjednica Udruženja dijaliznih i transplantiranih pacijenata Kantona Sarajevo, kazala je da su sve kontrole transplantiranih bolesnika do daljnjeg obustavljene na Klinici za nefrologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), a da se lijekovi mogu podići utorkom i petkom od 10 do 12 sati na glavnoj kapiji KCUS-a.

Amela Šiljević

- U našem Udruženju trenutno ima 327 dijaliznih pacijenata koji svaki drugi dan idu na dijalizu na KCUS ili u Satelitski centar Doma zdravlja Ilidža. Oni jednostavno moraju otići jer bi u suprotnom umrli, bez obzira na to što je svaki izlazak sada veliki rizik za njihovo zdravlje - naglašava Šiljević.

Četrdesetdvogodišnji Elvir Čuzović, koji je na dijalizi 20 godina, svaki drugi dan ide na KCUS. Od kuće do Koševa putuje svojim automobilom. Oni koji nemaju lično vozilo, do dijaliznog centra prebacuju se, kaže, kolima Hitne pomoći.

Elvir Čuzović

- Prije svakog ulaska u KCUS prolazimo kontrole, koje su uvedene kao mjera zaštite od širenja koronavirusa. Medicinsko osoblje nas pregleda i izmjeri temperaturu, a potom ispunimo obrazac koji između ostalih, sadrži i pitanja - da li u porodici imamo zaraženih, da li smo se kretali u području u kojem ima zaraženih... To prolazimo svaki drugi dan. Dijaliza traje četiri sata, a potom se vraćamo kući. Trebali bismo biti u izolaciji i ne izlaziti nigdje, ali nekad jednostavno morate. Živim sa roditeljima, koji su stari, pa ponekad i sam moram do prodavnice kako bi i njih zaštitio od moguće zaraze. Znam da time puno rizikujem, ali jednostavno sam primoran - kaže Čuzović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.