open-navfaktor-logo
search
Intervju
Izetbegović o dogovoru iz Laktaša, zašto je opasan, šta dobijaju Dodik i Čović, upozorava: BiH od '92. nije bila u težoj situaciji
Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, smatra da je posljednjim dogovorom čelnika stranaka vladajuće koalicije dvojcu Dodik-Čović otvoren put da pod kontrolu stave tri važne državne instritucije: Predsjedništvo BiH, Ustavni sud BiH i Centralnu izbornu komisiju.   
21.01.2024. u 16:35
get url
text

Cijeni da bi te promjene, ukoliko budu provedene, donijele nepopravljiv disbalans na štetu probosanskih snaga i teško da bi se to moglo ispraviti nakon nekog od narednih izbornih ciklusa.

Izetbegović je govorio i o istrazi koja se vodi protiv bivšeg direktora OSA-e Osmana Mehmedagića, promjenama unutar SDA... 

Ne stišavaju se reakcije na sastanak vladajuće državne koalicije i dogovor koji su postigli, a kojeg je SDA u saopćenju za javnost ocijenila kao opasnost po interese države i Bošnjaka, posebno na području entiteta RS. Šta su, prema Vašem mišljenju, najopasniji dijelovi tog dogovora?

IZETBEGOVIĆ: "Trojka" gubi igru nerava protiv dvojca Dodik-Čović i zarad privremenog mira u kući i apstraktnog napretka na evropskom putu BiH sprema se da napravi veoma konkretne ustupke koji prijete da trajno promijene odnos snaga u Bosni i Hercegovini u korist ovog dvojca. Radi se o tri institucije: Predsjedništvo BiH je vrhovni komandant Oružanih snaga i nadležno je za najbitnija imenovanja u diplomatskoj mreži BiH, Ustavni sud BiH je efikasna brana za udare na ustavno-pravni poredak i to se u praksi potvrdilo u posljednjih par godina, Centralna izborna komisija organizuje izbore i kroz izmjene koje će vjerovatno nametnuti Visoki predstavnik će dobiti mandat za imenovanje par hiljada posmatrača koji moraju biti profesionalni i nepristrasni.

Izmjene koje su na stolu, nepopravljivo degradiraju poziciju probosanskih snaga u ovim institucijama, svode njihov utjecaj na jednu trećinu, i ne smiju se desiti.

Navodi se da bi se izbor članova Predsjedništva BiH trebao riješiti na način da se Bošnjak bira sa prostora čitave FBiH, a Hrvat na "ranije predloženi način HDZ-a BiH". S obzirom na to da ste u prošlosti učestvovali u pregovorima, šta ti raniji prijedlozi HDZ-a podrazumijevaju?

IZETBEGOVIĆ: HDZ je imao različitih prijedloga i oni su uvijek polazili od pogrešne i protivustavne pretpostavke da tri člana Predsjedništva BiH predstavljaju tri konstitutivna naroda, da Hrvat u Predsjedništvu predstavlja Hrvate pa ga oni trebaju i izabrati.

To nije tako, ma kako to nekome logično zvučalo, i presudu po tom pitanju je donio Ustavni sud BiH 2000. godine. Srbin, Bošnjak i Hrvat u Predsjedništvu predstavljaju državu Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane, i svi građani moraju imati utjecaj na njihov izbor. Sva tri člana Predsjedništva moraju ovisiti o izbornoj volji svih građana, ne samo o volji birača iz jednog konstitutivnog naroda. Kroz presude Evropskog suda za ljudska prava otišlo se korak dalje u smjeru jačanja građanskog principa. Naloženo nam je da pravo na izbor u Predsjedništvo omogućimo i onima koji ne pripadaju konstitutivnim narodima.

HDZ-ovi prijedlozi sve navedeno ignorišu i insistiraju na modelu po kojem će se zadržati prefiksi srpski, bošnjački i hrvatski, a hrvatskog člana izabrati samo Hrvati sa teritorija Federacije gdje oni čine većinu, dakle HNS odnosno HDZ.

Bez obzira na prijedloge vladajuće koalicije, jasno je da će izmjene Ustava i izbornog zakonodavstva biti tema u narednom periodu. Na čemu će SDA insistirati?

IZETBEGOVIĆ: Na svemu što sam upravo elaborirao. Ne možemo pristati na ustupke koji će omogućiti kontrolu nad tri vitalno važne državne institucije onima koji destabiliziraju državu. Što se tiče izbora članova Predsjedništva BiH, stavovi SDA su definisani u ranijim ciklusima pregovora, oni su fleksibilni i jasni - presude Evropskog suda za ljudska prava se moraju provesti, Federacija BiH mora biti jedna izborna jedinica, nema hrvatske i bošnjačke izborne jedinice.

Ako će se praviti bilo kakvi kompromisi, moraju se uzeti u obzir i bošnjački interesi i zahtjevi, potrebno je ukloniti asimetriju u funkcionisanju Doma naroda u Federaciji i Vijeća naroda u RS-u, usvojiti zakon o proporcionalnoj zastupljenosti baziran na Ustavu BiH. Građani koji pripadaju bošnjačkom narodu su diskriminisani, njihova šansa da se zaposle u državnim institucijama je bitno manja od građana koji su Srbi, a trostruko manja od građana koji su Hrvati. Bošnjaci su ustvari diskriminisani i ugroženi na različite načine i na različitim nivoima u oba entiteta.

Odlučeno je i da u Domu naroda PSBiH obore SDA-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona koje se odnose na integritet izbornog procesa, a koji je već dobio podršku Zastupničkog doma i to uz glasove većine zastupnika "Trojke". Zašto namjeravaju oboriti prijedlog SDA i smatrate li da će zaista pripremiti neko svoje rješenje i usvojiti ga, uzimajući u obzir činjenicu da SNSD i HDZ godinama obaraju te prijedloge?

IZETBEGOVIĆ: Pokušat će progurati svoje rješenje, ali neće uspjeti. A zatim će Visoki predstavnik nametnuti izmjene koje se odnose na integritet i transparentnost izbornog procesa.

Ranije ste nerijetko kritikovali "Trojku" zbog odnosa prema koalicionim partnerima. Slične kritike su sve glasnije i intezivirale su se nakon sastanka u Laktašima. Šta im vi najviše zamjerate?

IZETBEGOVIĆ: Prodaju vlastitih principa i prodaju državnih i nacionalnih interesa zarad vlasti.

Tri predsjednika stranaka "Trojke", koji su dobili slabu podršku naroda na izborima, su u svojoj nemoći i ambiciji pristali na jednodnevnu suspenziju Ustava FBiH kako bi dobili premijersku i ministarske fotelje. Šta je država Bosna i Hercegovina izgubila da bi oni to dobili, postaje jasnije iz dana u dan. Sve duži je spisak koncesija koje su dali SNSD-u, a naročito HDZ-u iz karijerističkih razloga. Većina tih ustupaka je popravljiva nakon idućih izbora, ali promjene koje se zagovaraju ovih dana bi donijele nepopravljiv disbalans na štetu probosanskih snaga u Predsjedništvu BiH, Ustavnom sudu BiH i Centralnoj izbornoj komisiji. Vidjeli smo šta je SDP uradio Bošnjacima u RS-u prije desetak godina prihvatanjem Zakona o prebivalištu. Ovo na što se sada spremaju je neuporedivo opasnije i štetnije.

Vlasti entiteta RS su ponovo organizovale proslavu neustavnog praznika 9. januara. Potpredsjednik SDA Ramiz Salkić je po nalogu Predsjedništva stranke predao krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika i ostalih organizatora. Vjerujete li da će pravosuđe konačno reagovati po ovom pitanju, s obzirom da je protiv Dodika već pokrenut drugi proces zbog neprovođenja odluka Visokog predstavnika?

IZETBEGOVIĆ: Morat će reagovati, prije ili kasnije. Kada sam u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH pokrenuo apelaciju kojom je ukinut 9. januar, znao sam da će teško ići, da će biti strahovitih otpora, da ćemo punu implementaciju presude pričekati. Ali moralo se to učiniti jer izbor datuma, njegova simbolika, način proslave, sve je to bilo u funkciji pretvaranja entiteta koji pripada svim građanima koji u njemu žive u entitet jednog naroda, u proslavu dominacije nad drugim narodima i građanima, u proslavu aparthejda i postizanja ratnih, genocidnih ciljeva.

Dodik s druge strane sve intezivnije prijeti otcjepljenjem. Poziva se pri tome na promjene u geopolitičkim odnosima i ima otvorenu podršku Rusije i Srbije. Svjedočimo ratovima koji su sve bliži Evropi i sve brutalniji, Srbija i Hrvatska se ubrzano naoružavaju, dok se blokira zanavljanje kapaciteta Oružanih snaga BiH. Hoće li se Dodik i u takvim okolnostima usuditi napraviti taj korak i može li to voditi obnavljanju sukoba u BiH i na Balkanu?

IZETBEGOVIĆ: Ne vjerujem, ali u svijetu koji se naglo mijenja i koji je sve nasilniji se treba spremiti za sve opcije. Bošnjaci nikada nikog nisu napali niti majorizirali, a izloženi su napadima i diskriminaciji koja samo mijenja lice i intenzitet već 150 godina. Treba se osloniti na međunarodne ugovore, na obaveze sila i velesila koje su kreirale Dejton, ali prije svega na same sebe. Jer sve ostalo nije stopostotno sigurno, a potreba Bošnjaka za državom i životnim prostorom je stopostotna, ona nema alternativu.

Ne smijemo biti naivni, čekati da se drugi o nama brinu, dopustiti sebi slabost nakon nevjerovatne snage koju smo pokazali prije tri decenije. Moramo jačati Oružane snage, namjensku industriju, policijske snage. Ako susjedne zemlje uvedu predvojničku obuku i vojni rok, i mi to moramo pratiti, ne zaostajati.

Bivšem direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću i predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu je produžen pritvor na još mjesec dana. SDA je oštro reagovala na pritvor Mehmedagiću. Zašto smatrate da je ovaj proces pokrenut po nalogu politike?

IZETBEGOVIĆ: Stranka je u momentu hapšenja bila suzdržana, nismo znali o čemu se radi, odnosno šta se eventualno montira i pakuje, naročito u svjetlu optužbi da je vrh stranke "rukovodio OSA-om".

Sada su stvari dosta jasnije, magle se razilaze. Osman Mehmedagić se zamjerio proruskim i prosrpskim kadrovima u strukturama pravosuđa, SIPA-e, OSA-e, koje su našle zajednički interes sa snagama koje podržavaju "Trojku". Rezultat je ponižavanje zaslužnog patriote, RVI-a i odlikovanog policajca u svrhu pravljenja afere i odvlačenja pažnje od ovoga o čemu smo upravo govorili.

Bosna i Hercegovina od 1992. nije bila u težoj i opasnijoj situaciji, a dio proobosanskog bloka aktivno učestvuje u uklanjanju onih koji su je branili i spremni su da je brane. Mehmedagić je samo jedan od njih. U zatvoru je već 35 dana, dok se u isto vrijeme na slobodu puštaju presuđeni za genocid sa sasvim jasnom namjerom da im se dopusti bijeg u Srbiju. Radi se o sistematskom pritisku na zaslužne branioce, na komandante i organizatore otpora sa ciljem  izjednačavanja "zaraćenih strana" i relativiziranja istine o agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Procesi vezani za opsadu Goražda su najjasniji primjer za taj dupli standard - niko nije odgovarao za opsadu koja je odnijela hiljade života, ali se proces vodi protiv branioca Goražda! Nevjerovatno, i sramotno!

U toku su unutarstranački izbori u SDA na nivou općina i kantona. Kako protiče cijeli proces, kad bi trebao biti okončan i hoće li, prema Vašim informacijama, biti nekih značajnijih promjena na tim nivoima stranačkih organizacija?

IZETBEGOVIĆ: Kongres još traje, u SDA je to ozbiljan, dugotrajan i temeljit proces. Donijet će dosta promjena, ali najvažnija je podmlađivanje stranke. Potpredsjednici su u prosjeku 20 godina mlađi od mene, sastav Glavnog odbora SDA je također bitno mlađi od ranijeg. Isti proces se dešava unutar kompletne strukture.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.