open-navfaktor-logo
search
Analiza
Muhasilović: Godina iza nas označila je prekretnicu u globalnom poretku
Godina koja je na izmaku označila je prekretnicu u globalnom poretku, s dubokim implikacijama za budućnost međunarodnih odnosa i ravnoteže moći na svjetskoj pozornici, ocijenio je u razgovoru za Fenu vanjskopolitički ekspert, profesor na Internacionalnom univerzitetu Sarajevo Jahja Muhasilović.
15.12.2023. u 08:22
get url
text

Prema njegovim riječima, u 2023. godini dogodio se niz značajnih događaja koji su preoblikovali globalni geopolitički pejzaž i istakli pojavu novih moćnih dinamika i tehnoloških revolucija. Rat Izrael-Gaza 2023. godine poslužio je kao jasan dokaz dramatičnog pomaka u globalnom geopolitičkom pogledu.

- Signalizirao je opadanje dominacije zapadnih sila, posebno SAD-a, na Bliskom istoku, istovremeno ističući sve ozbiljnije pozicioniranje Kine unutar Istočne osovine. Pomirenje između Irana i Saudijske Arabije, olakšano od Pekinga, dodatno je istaklo rekonfiguraciju saveza i rivalstava, uz Rusiju koja ponovno potvrđuje svoj utjecaj na svjetskoj pozornici - navodi Muhasilović.

Istovremeno, kaže on, rat u Nagorno-Karabahu pokazao je uspon turkijskih zemalja, dok je Azerbejdžan osigurao svoj teritorijalni integritet i sačuvao svoje međunarodno priznate granice. Ovaj sukob istakao je pojavu nove sile na svjetskoj pozornici, s turkijskim narodima koji afirmiraju svoj utjecaj i preoblikuju regionalnu dinamiku na širem euroazijskom pojasu.

Nastavak ruske invazije u Ukrajinu, iako smanjenog intenziteta, nastavio je odjekivati na međunarodnoj pozornici, s Rusijom koja stabilizira svoj položaj i kriza gubi na značaju usred unutarnjih slabosti unutar zapadnog bloka reflektiranih u sve slabijoj volji da se finansijski i vojno pomogne Kijevu. Muhasilović zato kaže da je stabilizacija fronta u Ukrajini vratila Putina na čelo globalne politike, ističući trajni utjecaj i stratešku važnost Rusije kao makroregionalne sile.

Dalje ističe da je u podudarnoj geopolitičkoj dinamici, smanjenje prisustva Francuske u saharskim afričkim državama poput Čada, Malija i Nigera, signaliziralo promjenu globalne ravnoteže moći na tom kontinentu. Uključenje Rusije putem Wagner grupe, koja je podržala vojne udare protiv Francuske, istaklo je njen rastući utjecaj na Globalnom jugu, dodatno preoblikujući tradicionalne saveze i zavisnosti.

Usred ovih geopolitičkih previranja, radikalni utjecaj AI (vještačka inteligencija) tehnologije na svijet postao je sve očigledniji.

- AI je temeljno transformirao ekonomiju, akademiju i razvoj visoke tehnologije, ubrzavajući tempo globalnih promjena. Takmičenje između SAD-a i Kine u oblasti AI-a izronilo je kao ključni segment u trci za globalnu dominaciju, s potencijalom da postane determinirajući element rivaliteta - rekao je Muhasilović.

Osim toga, prestizanje Kine po broju stanovnika od Indije i lansiranje trgovinskog koridora Indija - Srednji Istok - Evropa (IMEC) signaliziralo je njen ambiciozan cilj da postane ozbiljan geopolitički konkurent Kini. Ovaj razvoj, naglašava, istakao je promjenjive dinamike moći i utjecaja na globalnoj sceni, s Indijom koja se pojavljuje kao značajan igrač na geopolitičkom pejzažu.

- Sveukupno, događaji 2023. godine istakli su seizmičke promjene koje preoblikuju svijet, od geopolitičkih prestrojavanja do tehnoloških revolucija, signalizirajući novo poglavlje u globalnoj historiji obilježeno pojavom novih sila, evoluirajućih saveza i transformacijskih tehnologija. Godina je označila prekretnicu u globalnom poretku, s dubokim implikacijama za budućnost međunarodnih odnosa i ravnoteže moći na svjetskoj pozornici - zaključio je Muhasilović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.