open-navfaktor-logo
search
Predstava
"Aplauz za naše" premijerno 18. januara na sceni Bosanskog pozorišta u Tešnju
U četvrtak, 18. januara, sa početkom u 19 sati na sceni tešanjskog pozorišta mladi glumci amateri premijerno će izvesti predstavu "Aplauz za naše".
15.01.2024. u 07:53
get url
text

Dramski tekst napisala je Nedžma Čizmo, a saradnica iz prakse je rediteljica Lajla Kaikčija. U predstavi igraju: Irma Hodžić, Elma Fejzić, Barbara Ostojić, Enida Šakota, Nikolina Đurić, Anur Nakić, Emir Hajrulahović, Saira Čamdžić, Ela Dragonić, Šemsa Jašarević, Njegoš Lučić i Faris Hasičić.

"Aplauz za naše" govori o diskriminaciji koje je danas, pod pritiskom konstantne izloženosti javnom mišljenju na društvenim mrežama, više nego ikad. Vidici su, nažalost, potpuno suženi na format ekrana i kamera telefona, kako kod mlađih tako i kod starijih osoba, a svi skupa smo postali jako laka meta za manipulaciju. Ova predstava, iako se bavi vršnjačkim nasiljem, fokus stavlja na roditelje jer su ipak, na kraju dana, oni razlog zašto njihova djeca vole ili mrze, prihvataju ili odbacuju, liječe ili povrjeđuju. Zbog toga je izuzetno važno da predstavu pogleda i odrasla publika, tiče ih se koliko i mladih – riječi su Nedžme Čizmo.

Ova predstava je plod saradnje Bosanskog pozorišta Tešanj i Centra za mlade Teslić kroz projekat Umjetnost za društvenu koheziju, te u njoj igraju glumci amateri iz obje zajednice.

Predstava je podržana kroz projekat "Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini" koji finansira Služba za instrumente vanjske politike Evropske unije u okviru Instrumenta za susjedstvo, razvoj i međunarodnu saradnju, a zajedno provode Evropska unija u BiH, Ujedinjene nacije u BiH, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini  i Vijeće Evrope – Ured u Sarajevu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.