open-navfaktor-logo
search
Četverosatni gnjavež
Indira Kučuk Sorguč iskritikovala predstavu "Idiot", poslala je i poruku rukovodstvu Narodnog pozorišta Sarajevo
Dramska predstava "Idiot" rađena prema romanu Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, u režijskoj postavci Selme Spahić, sinoć je premijerno izvedena na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.
23.02.2023. u 15:38
get url
text

Adaptaciju teksta uradili su Emina Omerović, Benjamin Konjicija i Selma Spahić, a dramaturgiju Emina Omerović i Benjamin Konjicija, no njihova rješenja nisu oduševila poštivaoce izvornog djela ovog velikog ruskog pisca.

- Kaže mi prijateljica sinoć poslije četverosatnog gnjaveža u Narodnom pozorištu, trebaš pod obavezno ovaj "bullshit" od predstave raščlaniti na faktore i pokopati u svojoj stručnoj kritici, za tim vapi ovaj naš umišljeni teatar godinama. A ja joj na to brzi odgovor tad dadoh: Nema govora! Vrijeme, iskustvo, znanje i svoj dugo sticani publicitet treba pokloniti onome ko to zaslužuje jer nosi ona nezamjenjiva 3 E u umjetnosti (esencija, etika i estetika), a ova kozerija od rediteljskog frustriranog antikoncepta ni s jednim od ta tri E nema veze, a kamoli sa sva tri zajedno – napisala je spisateljica Indira Kučuk Sorguč.

Istakla je kako je "bolje ostaviti tu (e)litnu sektu neka i dalje bude uronjena u iluziju o vlastitoj bitnosti kojoj samo na premijeri kliče rodbina i njih pedesetak iz tzv. samoprozvanog liberalnog kvaziurbanluka i nekolicina studenata koji ionako ne znaju ni gdje su pošli, a kamoli ko su i gdje su došli".

Poslala je i poruku rukovodstvu Narodnog pozorišta Sarajevo.

- Ali ima samo nešto što bi trebalo zvučati kao poruka rukovodstvu ove kuće da sa svojim ljubimcima izađu iz ove nacionalne pozorišne institucije koju budžetiramo mi porezni obveznici, i neka traže alternativna sredstva za svoje nazovi alternativne, a u suštini nezanatske projekte - jer se ovdje zanat ne zna; trebali bi svi akteri prvo naučiti zanat pa onda ići u egzibicionizam, koji sa savremenim stilovima i prosedeima u teatru ima veze kao jabuka sa buranijom, znači, nikakve. Dakle, na ulicu pa tražite pare za vlastite somnabulne ekskurzije – poručila je Kučuk Sorguč.

I mladim glumcima koji igraju neke od glavnih uloga u predstavi "Idiot" uputila je poruku:

- A druga poruka ovim mladim glumcima u pokušaju je da pod hitno mijenjaju Akademiju. Oni svi nalikuju ko jaje jajetu - jer kad jedno krišti, krište svi podjednako. Ako sebi žele dobro nek' se upišu ponovo na neku drugu dramsku akademiju, ima, hvala Bogu, bližih akademskih centara pa nek' uče od velikih autoriteta, inače im je ovdje mrka kapa. A i nama s njima. Stvarno smo idioti – zaključila je Kučuk Sorguč.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.