open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Izložbom "Priče iz Templa" u BKC-u otvoren Festival "Baščaršijske noći"
Multimedijalnom izložbom "Priče iz Templa: metamorfoza hrama kroz prostor i vrijeme" u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu otvoren je 27. festival "Baščaršijske noći".
01.07.2023. u 20:47
get url
text

Izložbu su otvorili direktor BKC-a Jasmin Duraković, kustosica multimedijalne izložbe Elma Hodžić, predstavnik Jervrejske zajednice Eli Tauber, koji su  ukazali na značaj kulture i historije - prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Sarajeva, protkane kroz sadržaj manifestacije.

Oni su podsjetili da je jevrejski "Templ"  monumentalno zdanje nekadašnje sefardske sinagoge u kojem je danas smještena i djeluje ustanova kulture Bosanski kulturni centar (BKC) Sarajevo.

Izložba govori o prostoru, vremenu i ljudima, to je i glas ljudi koji su vezani za funkcionisanje objekta.

Kroz jednogodišnji istraživački rad, za izložbu je prikupljen veliki broj ekskluzivnih arhivskih fotografija, dokumenata, tekstova, ali i bogata video dokumentacija iz različitih faza historije ne samo BKC-a, nego i grada Sarajeva.

Za vizualno oblikovanje izložbe zaslužna je Sanja Kulenović, a okosnica postavke je sarajevska Minora, rad arhitekte Zlatka Ugljena.

Visoki pokrovitelj izložbe je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović. Zbog obaveza nije mogao biti na otvorenju izložbe, ali je istakao u pismu, pročitanom na otvorenju, ulogu i doprinos Jevrejske zajednice u razvoju Sarajeva.

Kazao je da je Sarajevo grad sa velikom i posebnom historijom, grad u kojem su se kroz stoljeća preplitali uticaji istoka i zapada, različitih kulturnih i vjerskih identiteta.

- Sarajevo je kroz povijest bio dom raznim narodima i kulturama, a Jevrejska zajednica imala je posebno mjesto u multikulturalnom mozaiku razvoja ovoga grada i BiH – poručio je Bećirović.

Večeras će u okviru otvorenja Baščaršijskih noći biti održan i koncert benda "Let 3" - Činčila, Bad Copy u Metalcu, u Novom Pazaru će danas biti održana predstava reditelja Miralema Zubčevića "Prah" u Kulturnom centru Novi Pazar, a u Domu kulture Jajce će biti upriličeno gostovanje predstave "Ljetopis o kralju Tvrtku" reditelja Dine Mustafića.

Tokom Festivala, koji će trajati do 30. jula, bit će održan koncert Darka Rundeka & Ekipa, Sunday Stories, Srklet, Sefardska noć, koncertni duo Karlsruhe (Njemačka), poetsko-muzički performans "Svjedok", "Biseri bh. klavirske muzike" Bartolomeja Stankovića, Mustra Orchestra, Dado Topić, Armen Škobalj, Ivan Otašević i Snježana Popović-Vuleta.

U kinu Bosna premijerno će biti prikazan dokumentarni film "Kvale" autora Bojana Filipovića u produkciji FIST, koji je posvećen Nisvetu Džanki.

Festival "Baščaršijske noći" bit će završen koncertom doajenke sevdalinke Hanke Paldum na Centralnoj pozornici Vijećnica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.