open-navfaktor-logo
search
Premijera 9. juna
Nakon deset godina: Giselle ponovo na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo
U Narodnom pozorištu Sarajevo, u petak 9. juna sa početkom u 19.30 sati premijerno će biti izveden bijeli balet "Giselle" kompozitora Adolphea Adama, u koreografiji i režiji Edine Papo prema majstorima Petipa, Coralli i Perrot.
01.06.2023. u 12:52
get url
text

Balet "Giselle" bit će izveden uz pratnju orkestra Sarajevske filharmonije, kojom će dirigovati maestro Dario Vučić.

Naslovne uloge Giselle i grofa Albrechta igraju solisti Baleta NPS Tamara Ljubičić i Oleg Karatsev. U predstavi učestvuju solisti i ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.

Asistentice koreografkinje su Alenka Ribič i Mia Jahić, scenografija je rađena prema rješenjima Slobodana Perišića, kostimografkinja je Amna Kunovac-Zekić.

Prvo reprizno izvođenje je u subotu, 10. juna sa početkom u 19.30 sati.

Baletna predstava "Giselle" imala je pet premijernih izvođena na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo a ulogu Giselle igrale su prvakinje baleta NPS: Katarina Kocka, Emina Kamberović, Tatjana Kladničkina, Ljiljana Perić, a u ovoj ulozi gostovale su također svjetska imena poput: Elvira Tarasova, Irina Peren, Shoko Nakamura, Irina Osmolkina i mnogih drugih.

"Giselle" u koreografiji i režiji Edine Papo prema Petipa, Coralli i Perrot posljednji put je premijerno izveden na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo 19. decembra 2014. godine. Predstava je izvedena uz pratnju orkestra Sarajevske filharmonije kojom je dirigovala Samra Gulamović.

Ulogu Giselle igrala je Tamara Ljubičić, dok je grofa Albrechta utjelovio je Anton Bogov, prvak baleta SNG Maribor.

U predstavi su učestvovali solisti i članovi ansambla Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.