open-navfaktor-logo
search
Sarajka u Turskoj
Nejra Mekić Korkmaz objavila knjigu "Kišni ljiljan"
Nejra Mekić Korkmaz, Sarajka koja živi i radi u Turskoj, objavila je knjigu "Kišni ljiljan".
09.12.2021. u 14:45
get url
text

Knjiga govori o djevojci Lejli koja je rođena nakon silovanja njene majke Emine u logoru u Foči, tokom agresije na našu državu.

- Kada sazna istinu o svom porijeklu, Lejla nemajući snage da prihvati istinu bježi u Istanbul tako pokušavajući zaboraviti svoju prošlost. U Istanbulu počinje raditi kao novinar gdje zapisuje priče običnog turskog naroda. Spletom okolnosti upoznaje i momka Emira koji joj priča najljepše legende o nastanku džamija u Istanbulu, o osmanlijskim ljubavnim pričama... Ipak, ljubav prema majci i ljubav prema njenom gradu Sarajevu vraćaju je ponovo nazad u njenu domovinu. Tada se prvi put suočava sa svojom majkom Eminom i ona joj priča sve ono što je doživjela prije i tokom rata, ali i vremenu nakon ratnog stradanja. Od stida, srama, šoka od ljubavi, oprosta i konačnog prihvatanja sebe – kaže za Faktor Nejra Mekić Korkmaz.

Nejra od 2015. godine živi u Turskoj, zemlji koju je mnogo zavoljela.

- Nakon udaje preselila sam se u Istanbul i posljednjih godina sa porodicom živim na relaciji Istanbul - Teheran. Imala sam priliku da upoznam žene iz naše države, ali i žene iz Sirije, Afganistana, Libije, Pakistana, žene koje su prošle kroz jednu od najgorih trauma - silovanje. Upravo zbog toga sam se i odlučila da ih podržim pisanjem knjige "Kišni ljiljan" - ističe Sarajka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.