open-navfaktor-logo
search
Velika Kladuša
Općinski sud presudio: Spomenik Muji Hrnjici autor Dizdarević mora ukloniti za 30 dana
Spomenik Muji Hrnjici, koji posljednje tri decenije truhne u tvorničkoj hali na periferiji Velike Kladuše, uskoro bi mogao postati prošlost. 
05.02.2024. u 20:56
get url
text

- Prvostepena presuda Općinskog suda u Velikoj Kladuši je u korist tuženog Vodovoda i kanalizacije Velika Kladuša, i meni je kao autoru i vlasniku spomenika naloženo da u roku od 30 dana oslobodim prostor i dovedem ga u prijašnje stanje. E sad kakvo je stanje prijašnje bilo ne znam - kazao je za Faktor autor spomenika, kipar Zlatko Dizdarević.

Ne želi komentirati presudu, ali, napominje da je spomenik od 11 metara nemoguće iseliti u zadatkom roku. 

- Ne bježim da je ta hala sada vlasništvo ViK-a, ali nemoguće je u roku od 30 dana iznijeti spomenik. Ne postoji nijedna ljevaonica ni restauratorski zahvat da u tom roku onoliki spomenik restauriraju i konzerviraju, i isjeku. Treba barem 90 dana. Za 30 nema teoretske šanse. To nema nigdje u Evropi. To nije mali konjičić, to je spomenik od 11 metara - govori Dizdarević.

Pravnu bitku njegovi zastupnici nastavit će na Kantonalnom sudu u Bihaću.

- Imamo pravo na žalbu, to je zakonska norma, i mi ćemo je iskoristiti. Sve što je zakonom dozvoljeno mi ćemo iskoristiti da dođemo do istine. Putem advokata ću uputiti žalbu Kantonu i nastavit ćemo pravnim sredstvima doći do konačnih rezultata. Mislim da ću na kraju dobiti, ako ništa neku moralnu podršku. Nastavit ćemo dalje bitku pa ćemo vidjeti - poručio je Dizdarević. 

Spomenička figura Muje Hrnjice i njegovog konja đogata urađena je u gipsu, dimenzija 10,50x8,50×3,50, i nikada nije izlivena u bronzu. Naručilac spomenika bio je Agrokomerc, a nalogodavac tadašnji generalni direktor Fikret Abdić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.