open-navfaktor-logo
search
Prusac
Planirani brojni sadržaji: Danas počinju 509. "Dani Ajvatovice"
Ovogodišnja "Ajvatovica" trajat će do 1. jula, a centralni događaj planiran je u nedjelju 30. juna
14.06.2019. u 11:22
get url
text

U Pruscu kod Donjeg Vakufa danas će početi velika vjersko-kulturna manifestacija 509. "Dani Ajvatovice".  

Tim povodom, na lokaciji Musalle bit će upriličen prigodan program, uz učešće Udruženja sazlija "Sevdah" iz Živinica, hora Elči Ibrahim-pašine medrese iz Travnika i članova Vokalno-instrumentalnog sastava "Forte" iz Donjeg Vakufa.

U domu "Hasana Kjafije Pruščaka" u Pruscu bit će otvorena izložba fotografija "Rekonstrukcija Šarene džamije u Travniku i ponovna igradnja Aladža džamije u Foči".

Ovogodišnja "Ajvatovica" trajat će do 1. jula, a obilovat će velikim brojem sadržaja koji će se, osim u Pruscu, Donjem Vakufu i Bugojnu, realizirati u Travniku, Novom Travniku, Busovači, Vitezu, Jajcu, Gornjem Vakufu i Fojnici.

Centralni događaj planiran je u nedjelju 30. juna, kada će put najvećeg dovišta muslimana u Evropi krenuti veliki broj vjernika iz naše zemlje i inozemstva.

Legenda kaže da je čuveni prusački alim i učenjak Ajvaz-dedo u šumi na planini Šuljagi pronašao izvor pitke vode, za kojom su vapili žedni mještani šest kilometara udaljenog Prusca.

Klanjao je četrdeset sabah-namaza, moleći Allaha dž.š. da rastavi stijenu, koja je onemogućavala protok vode do onih kojima je bila prijeko potrebna.

Četrdeseto jutro je zaspao i usnio da su se sudarila dva ovna, te da se od siline njihovog sudara stijena razdvojila. Kada se probudio, ugledao je raspuklu stijenu iz koje je potekla voda. 

U znak sjećanja na Ajvaz-dedu i njegovu molitvu, hiljade muslimana iz cijelog svijeta svake godine posjećuje Ajvatovicu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.