open-navfaktor-logo
search
Samo u BiH
Po ko zna koji put najavljena gradnja Muzeja Ars Aevi; Šešum: Imamo oko 75 posto sredstava za implementaciju
U Sarajevu je danas po ko zna koji put najavljena gradnja Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevija. Zapravo, u protekle dvije decenije, teško je i nabrojati koliko puta je najavljena gradnja, a čak je ranije postavljan i kamen temeljac. Ali zgrada nije ugledala svjetlost dana...
30.10.2023. u 13:24
get url
text

No šef Ureda UNESCO-a u Sarajevu Siniša Šešum danas je okupljenim medijima u sarajevskoj Vijećnici, povodom završne prezentacije projekta Ars Aevi, kazao da će gradnja Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi početi naredne godine u proljeće i da će realizacija kompletnog projekta trajati oko dvije godine. 

Dodao da je to prilika za promovisanje Fonda za prikupljanje sredstava namijenjenih realizaciji projekta.

- Trenutno imamo oko 75 posto sredstava za implementaciju projekta. Možemo reći da nas sada ništa ne može zaustaviti nakon 21 godinu borbe - dodao je.

Šešum je također istakao da je za cijeli projekt, izgradnja objekta, jačanje kapaciteta, restauracija kolekcije i ostalo, potrebno oko 11 miliona eura.

Direktorica Gradskih muzeja u Sarajevu Senka Ibrišimbegović istakla je da je Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi, na poziv Federalnog ministarstva kulture i sporta aplicirao na Venecijansko bijenale, najstariju i najprestižniju izložbu savremene umjetnosti na svijetu, i to sa projektom "Gdje smo kod kuće" umjetnice Šejle Kamerić, koji savršeno odgovara temi, a to je "Stranci posvuda", posvećenoj migracijama i raseljavanju ljudi.

Osnivač i koordinator razvoja Projekta Ars Aevi od 1992. do 2017. godine Enver Hadžiomerspahić izrazio je ponos što je autor ideje, rođene u prvim mjesecima opsade Sarajeva, 1992. godine, da u Sarajevo pozove najpoznatije umjetnike svijeta te da reprezentativnim djelima formiraju kolekciju Muzeja savremene svjetske umjetnosti u Sarajevu.

Također je najavio da će u periodu predstojeće izgradnje Muzeja Ars Aevi napisati monografiju historije Projekta Ars Aevi, koja će ostati vječni svjedok istine puta razvoja Projekta Ars Aevi, i koja će, na dostojanstven način, reći hvala svim sudionicima tog jedinstvenog planetarnog, zagrljaja pozitivnih kreativnih energija.

- Veoma sam ponosan da sam, u protekli četvrt vijeka, od 1992. do 2017. godine, koordinirao proces divne, duge, internacionalne saradnje, u kojem su umjetnički direktori muzeja i centara savremene umjetnosti Evrope organizirali osnivačke izložbe na kojima su pozvani umjetnici predstavili svoja djela darovana Gradu Sarajevu, za Muzej Ars Aevi, u Milanu 1994, Pratu 1996, Ljubljani 1996, Veneciji 1997, Beču 1998, Bolonjanu 2003, Istanbulu 2007, Podgorici 2012, i Sarajevu od 1994. do 2014. godine – podsjetio je.

Ambasador Italije u BiH Marco di Ruzza istakao je da je Ars Aevi veoma bitan za kulturnu diplomaciju Italije u BiH, prvenstveno jer je jedan od prvih umjetnika koji je poklonio djelo bio italijanski umjetnik Michelangelo Pistoletto, te zato što je idejni projekt izgradnje zgrade muzeja napravio arhitekt Renzo Piano.

- Ars Aevi nije samo umjetnički projekt, već i projekt pomirenja. Želimo da napravimo prostor koji će biti otvoren svima i koji će biti mjesto susreta inkluzije – istakao je.

Kolekcija muzeja Ars Aevi broji oko 160 umjetničkih djela, višemilionske vrijednosti, koji su dijelom trenutno smješteni na trećem i četvrtom spratu Vijećnice.

Slavni arhitekta Renzo Piano darovao je Sarajevu arhitektonski projekt Muzeja Ars Aevi, koji je 2000. godine predstavljen u Sarajevu, a 2001. u Veneciji. Planirano je da će zgrada muzeja biti smještena između Zemaljskog muzeja BiH i Historijskog muzeja BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.