open-navfaktor-logo
search
Posvećena porodici
Počinje Festival bh. drame u Zenici, za početak premijera predstave "Kiselina"
AUTOR: Faktor
21.05.2024. u 14:00
get url
text
FOTO: BNP Zenica
Premijerna izvedba predstave "Kiselina" otvara Takmičarski program XXIII Festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2024. u četvrtak, 23. maja u 20 sati.
Tim povodom na konferenciji za medije su govorili: direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Miroljub Mijatović, ispred produkcijskog tima Scene MESS, Sarajevo Hana Bajrović-Čardaković, autorica i dramaturginja Asja Krsmanović, reditelj Nermin Hamzagić, glumice i glumci iz ansambla predstave: Gordana Boban, Mirvad Kurić, Selma Mehanović i Benjamin Bajramović i autor muzike Enes Zlatar.
Direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Miroljub Mijatović istakao je da je pred nama XXIII festival bosanskohercegovačke drame i kako je gotovo uvijek u okviru Festivala producirana predstava nastala prema dramskom tekstu bosanskohercegovačkih dramskih pisaca.
Mijatović je naglasio da je "Kiselina" jedan od dramskih tekstova koji je na prošlogodišnjem Konkursu za najbolji dramski tekst bio predložen od strane žirija za postavljanje na scenu Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Posebna je čast što je ovog puta to koprodukcijski projekat i što se pored afirmiranja bosanskohercegovačkog dramskog pisma, nastavlja i dobra saradnja sa MESS-om.
Hana Bajrović-Čardaković, ispred produkcijskog tima Scene MESS Sarajevo zahvalila se na ostvarenoj koprodukcijskoj predstavi sa zeničkim pozorištem, s obzirom na činjenicu da MESS dugi niz godina dobro sarađuje sa ovim pozorištem.
Bajrović-Čardaković je istakla i zadovoljstvo što prvi put Scena MESS koprodukcijski učestvuje u festivalskoj premijeri i time promoviše bosanskohercegovačko dramsko pismo.
Autorica i dramaturginja Asja Krsmanović je kazala da je posebna radost da je prva bosanskohercegovačka premijera njenog dramskog teksta upravo u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, jer je u ovom pozorištu pravila prve profesionalne korake.
Krsmanović je izjavila da je ovaj tekst nastajao tokom pandemije, u sklopu radionica Goethe-Instituta New Stages Southeast Europe.
- Ovaj projekat je okupio Goethe-Institute iz regiona kako bi ujedinio dramske autorice i autore na radionicama koje su se održavale tokom dvije godine. Na koncu je taj projekat rezultiurao Konkursom na koji je pristiglo oko četrdeset dramskih tekstova na kojem je Stručni žiri iz Njemačke odabrao pet tekstova koji bi trebali doživjeti svoju inscenaciju u njemačkim pozorištima, a među tim tekstovima je i "Kiselina". Ovaj tekst je prije mjesec  imao svoju njemačku premijeru u Teatru Oberhausen. Tekst je posvećen mojoj porodici i radosna sam da se radi baš u ovom prostoru i sa ovim saradnicima koje doživljava svojom teatarskom porodicom - kazala je. 
Tekst "Kiselina" je prema riječima reditelja Nermina hamzagića porodična drama, u kojoj se tematizira naše pitanje odnosa prema smrti, koje je univerzalna tema koja prevazilazi kulturološke ili geografske odrednice i svakoj individui traži vlastiti odgovor.
U predstavi igraju: Gordana Boban, Mirvad Kurić, Selma Mehanović i Benjamin Bajramović. Dramaturginja predstave je Asja Krsmanović. Scenografija predstave je bila povjerena Sabini Trnki, a kostimografija Irmi Saje, dok je za muziku bio zadužen Enes Zlatar.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.