open-navfaktor-logo
search
Premijera 11. oktobra
Predstava "Porodični portret" progovara u ime migranata, poziva na činjenje dobra
Predstava je nastala u produkciji Udruženja za afirmaciju žena kroz umjetnost i kulturu HAVA, prema autorskom tekstu Džejne Hodžić, koji režira Sabrina Begović – Ćorić.  Uloge su ostvarili Dragan Jovičić, Amina Begović i student glume Faris Pinjo
10.10.2019. u 17:25
get url
text
Detalj iz predstave "Porodični portret"
Detalj iz predstave "Porodični portret"

O životu i sudbini izbjeglica, o odnosu ljudima prema njima, 11. oktobra, u prostorijama Mjesne zajednice "Nahorevo" progovorit će glumci predstave "Porodični portret". S obzirom da se predstava izvodi ambijentalno, kuća u kojoj se nalaze prostorije Mjesne zajednice u ovoj predstavi igra važan “lik”, kuću koja je mjesto stradanja, ali i mjesto katarze

Predstava "Porodični portret",  priča je o bračnom paru Fatimi i Saši koji dolaze na vikendicu da prave zimnicu, te u svojoj kući, koju nisu obišli godinu zatiču Huseina. Njihove životne priče se u tom susretu prepliću i oni postaju utjeha jedni drugima u svijetu otuđenosti, nepravde, ratova i zla.

Predstava je nastala u produkciji Udruženja za afirmaciju žena kroz umjetnost i kulturu HAVA, prema autorskom tekstu Džejne Hodžić, koji režira Sabrina Begović–Ćorić.  Uloge su ostvarili Dragan Jovičić, Amina Begović i student glume Faris Pinjo. U autorskom timu su: kostimografkinja i scenografkinja je Adisa Vatreš Selimović, asistentica kostima i scene je Monika Močević, grafički dizajn je povjeren Naidi Čelik, a producentica je Nejra Latić Hulusić.

- Većinu autorskog tima predstave čine žene što nije slučajnost, nego izbor koji je u skladu sa misijom Udruženja HAVA koje ima za cilj i afirmaciju bosanskohercegovačkih žena autorica - istakli su iz Udruženja HAVA. 

Prema riječima Džejne Hodžić, autorice teksta, "Porodični portret", inspirisan je događajima iz prošle godine, a tiče se privremenog useljavanja migranata u napuštene kuće domaćeg stanovništva radi traženja skloništa.

- Dramski tekst "Porodični portret" počela sam pisati prije više od godinu ,promišljajući o temi koja je u tom momentu bila jako aktuelna. Mislila sam da će problem izbjeglica i migranata u našoj zemlji biti riješen kada dođe do realizacije projekta, te da više neće biti ni potrebe govoriti o tome, međutim, u ovom momentu mi se čini da je ova tema još aktuelnija- kazala je Hodžić.

Rediteljica predstave Sabrina Begović – Ćorić istakla je: "Ova predstava priča priču o ranama koje rat ostavlja u ljudima, o šteti koju nanosi društvu i pojedincima. Ne možemo dati jednostavan odgovor kako izliječiti društvo, ali jedan od koraka je govoriti o tome kroz priče onih koji svaki dan žive sa traumom koju je u njima prouzrokovala tragedija izazvana direktno ratnim dejstvima. Izbjeglice, koje bježeći od rata u svojoj zemlji, prolaze kroz našu zemlju izvlače na površinu te traume, tako reći otvaraju stare rane."

Udruženje Hava realizuje predstavu "Porodični portret" u partnerstvu sa Općinom Centar kroz saradnju sa Centrom za kulturu i mlade, a uz podršku Fondacije za muzičke, likovne i scenske umjetnosti i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.

"Porodični portret" će nakon premijernog izvođenja, publika moći pogledati i u dvije reprize 12. i 13. oktobra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.