open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Premijera dramske predstave: Remek - djelo "Idiot" Dostojevskog uskoro u Narodnom pozorištu
Dramska predstava "Idiot" rađena prema romanu Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, u režijskoj postavci Selme Spahić, premijerno će biti izvedena na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo u srijedu, 22. februara 2023. godine, sa početkom u 19.30 sati.
26.01.2023. u 22:27
get url
text

- Mi smo krenuli od misli vodilje Dostojevskog o tome kako je roman pisao o tadašnjoj mladoj generaciji koja ima toliko snage i strasti, a za koju on misli da je beizdejna. Ne htijući da etiketiramo cijelu generaciju mladih ljudi, odlučili smo da sa njima pravimo predstavu, iz njihovog svjetonazora i estetike, da detektujemo da li je u pitanju bezidejnost ili promjena svjetonazora. Sam proces je dijalog generacija, meni lično jako uzbudljiv i nadam se da će i predstava biti. I dalje se radi o romanu "Idiot", kako ga kritika naziva, "nesavršenom remek-djelu", i dalje se bavimo pitanjem dobrote u svijetu koji dobrotu ne dopušta, ali to radimo na, za Dostojevskog, neočekivan i nadamo se zabavan način – izjavila je Selma Spahić.

 

U naslovnim ulogama pojavit će se Dino Sarija koji će igrat lik Lava Nikolajeviča Miškina, Vanja Đugum Matović kao Nastasja Filipovna Baraškova, Igor Skvarica u liku Parfjona Semjonoviča
Rogožina, te Sara Seksan u ulozi Aglaje Ivanovne Jepančinove.

 

Ostatak podjele čine: Ejla Bavčić Tarakčija, Mirvad Kurić, Aeksandar Seksan, Mona Muratović, Slaven Vidak, Mak Čengić, Helena Vuković, Vedran Đekić, Riad Ljutović, Ivona Baković, Hana Zrno, Damir Čobo, Pavle Novaković, Senad Milanović, Faruk Hajdarević, Elma Fetić i Vedad Čano.

 

Adaptaciju teksta potpisuju Emina Omerović, Benjamin Konjicija i Selma Spahić, dramaturgiju Emina Omerović i Benjamin Konjicija, kostimografska rješenja radi Sanja Džeba, scenografkinja je Monika Močević, saradnica za scenski pokret Ena Kurtalić, kompozitor muzike je Draško Adžić dok aranžman potpisuje Mirza Rahmanović-Indigo.

Sarajevska publika moći će uživati u dva reprizna izvođenja dramske predstave "Idiot" koja su na rasporedu u četvrtak 23. i subotu, 25. februara sa početkom u 19.30 sati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.