open-navfaktor-logo
search
Slavni italijanski dirigent
Riccardo Muti pred koncert sa Sarajevskom filharmonijom: Dok god sam živ možete računati na mene
Slavni italijanski dirigent maestro Riccardo Muti održat će 11. oktobra s početkom u 20 sati,  gala koncert u Narodnom pozorištu u Sarajevu za obilježavanje 100 godina Sarajevske filharmonije. 
10.10.2023. u 21:33
get url
text

Dirigent Muti istaknuo je danas u Sarajevu da je, bez obzira na mnogobrojne obaveze, odmah prihvatio poziv za nastup za 100. godišnjicu Filharmonije ta da će to uvijek rado učiniti. 

- Nije važno napraviti gest prijateljstva, važno je znati ponoviti ga. Sretan sam što sam se vratio, a u orkestru sam danas zatekao desetak muzičara koji su sa mnom svirali 1997. godine. U vrijeme kad je svijet u krizi, moramo znati da je kultura važan instrument koji će odgajati nove generacije - kazao je na konferenciji za novinare.

Povratak u Sarajevo okarakterizirao je kao izraz čiste ljubavi, naklonosti i prijateljstva prema Bosni i Hercegovini.

- Dok god budem živ, možete računati na mene, uvijek ću se ovdje vratiti da dirigujem jedan koncert - naglasio je.

Maestro Muti boravio je u Sarajevu 1997. godine s Milanskom skalom i održao koncert, potom i 2014. godine, a ovo je njegov treći dolazak.

Talent maestra Mutia i važnost njegovih dolazaka u Sarajevo naglasio je šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler, ističući moć umjetnosti i kulture te muzike iznad svega kao nečega što nas može održati u životu, usprkos okolnostima.

- Institucije kulture nažalost uvijek su u svojevrsnom stanju potrebe, nemaju dovoljno budžetskih sredstava što je posebno izraženo u BiH. Sarajevska filharmonija upravo je jedna od tih značajnih institucija kulture, dali smo mali doprinos kroz nabavku novih instrumenata i sklopive bine - kazao je Sattler.

Prisustvo maestra Mutia u Sarajevu, ambasador Italije u Bosni i Hercegovini Marco Di Ruzza vidi kao izuzetan dar za cjelokupno stanovništvo Bosne i Hercegovine, ali i za međunarodnu zajednicu koja djeluje u BiH.

Direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce zahvalan je zbog dolaska maestra Mutia, za najljepši rođendanski poklon Sarajevskoj filharmoniji. Istaknuo je i suradnju i pomoć Evropske unije radu Sarajevske filhartmonije, generalno donacijama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.