open-navfaktor-logo
search
Tuzla
Trinaest umjetnika iz BiH i regije na Međunarodnoj likovnoj koloniji Breške
Veliku i nesebičnu podršku u dvije decencije organizacije Međunarodne likovne kolonije Breške Napretku su davali franjevci
29.06.2019. u 10:38
get url
text

Dvadeseta međunarodna likovna kolonija Breške započinje u nedjelju u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak Tuzla, a okupit će 13 umjetnika iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije i Mađarske.

Nikola Čiča, predsjednik HKD Napredak, kaže da Međunarodna likovna kolonija Breške, koja je iznjedrila više od 700 vrijednih umjetničkih djela, slavi značajnu obljetnicu.

- Nama je posebna čast što smo u ovih dvadeset godina okupili na stotine umjetnika koji su nam poklonili veliki broj umjetničkih djela od čije prodaje su mnogi nadareni učenici i đaci stipendirani - kaže Čiča.

Program Međunarodne likovne kolonije Breške je ove godine obogaćen dodatnim sadržajima pa će već u ponedjeljak biti organiziran i okrugli stol na kojem će se govoriti o njenom značaju i doprinosu kulturi i umjetnosti u BiH. 

- Jedan od pokazatelja koji govori koliko je ona prepoznata u svijetu umjetnosti je da nam se javlja sve više umjetnika koji žele sudjelovati. Također, gdje god se pojavimo svi znaju za Međunarodnu likovnu koloniju Breške. Mnogi ljudi su kroz koloniju zavoljeli Breške i rado se vraćaju u ovom prelijepo maleno mjesto koje se nalazi u blizini Tuzle. Ovo je jedan od događaja koji na Breškama tijekom svečanog otvaranja okupi velik broj ljudi, a to nam govori da naša kolonija postala kulturni brend Tuzle. Umjetnici će tijekom pet dana, koliko kolonija traje, obići kulturne i povijesne znamenitosti našeg grada – pojasnio je Čiča.

Veliku i nesebičnu podršku u dvije decencije organizacije Međunarodne likovne kolonije Breške Napretku su davali franjevci.

- Od samog osnutka Kolonije ništa ne bi bilo moguće bez Franjevačkog samostana Tuzla i Župe Breške. Svi franjevci u samostanu i svi župnici na Breškama doprinijeli su razvitku Međunarodne likovne kolonije Breške. Zajedničkim snagama uspjeli smo stvoriti kulturni brend našeg grada bez kojeg će se teško moći pisati o povijesti umjetnosti Tuzle. Nadamo se da ćemo i ove godine imati tridesetak umjetničkih djela i da ćemo jedan dio uspjeti prodati kako bi stipendirali najbolje studente i đake. Želim vas podsjetiti da je misija HKD Napredak upravo poticaj i potpora mladim ljudima - zaključio je Nikola Čiča, predsjednik HKD Napredak Tuzla.

Svoj dolazak na svečano otvorenje Međunarodne likovne kolonije Breške već su potvrdili brojni zvaničnici javnog, političkog i kulturnog života BiH i Republike Hrvatske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.