open-navfaktor-logo
search
Sezonska prognoza
Kakvo nas vrijeme očekuje na ljeto: Koliko će biti padavina, a koliko toplih dana
AUTOR: Faktor
29.05.2024. u 11:15
get url
text
Ilustracija
Ilustracija
Raspoloživi produkti za dugoročnu prognozu ukazuju da bi na prostoru Bosne i Hercegovine srednja temperatura zraka tokom ljeta 2024. godine (period 1. juni – 31. august) trebala biti viša u odnosu na normalu za period 1981-2010. godina.
Vjerovatnoća ostvarenja ove prognoze je velika i iznosi oko 70 posto. Prema raspoloživim podacima najveća pozitivna odstupanja u odnosu na normalu očekuju se u julu na sjevernim područjima zemlje.
U navedenom periodu nisu isključeni kraći periodi sa prodorima svježijih zračnih masa, sa sjevera Evrope. Ljeto 2024. godine trebalo bi biti nešto svježije u odnosu na ljeto prošle godine.
Broj očekivanih toplih dana u Bosni tokom ljeta veći je od 61, a na području južne Hercegovine prognozira se oko 86 toplih dana. Prognoza padavina, u odnosu na prognozu temperature zraka, za ovako dug period je složenija i manje pouzdana. Stoga, prognozu padavina za predstojeće ljeto treba uzeti s većom dozom rezerve, saopćio je Federalni hidrometeorološki zavod.
Prognozirane ukupne količine padavina tokom ljeta 2024. godine, trebale bi biti manje u odnosu prosječne sume tokom ljetnog perioda. U centralnom i sjevernom dijelu zemlje, naročito u planinskim i pretplaninskim područjima količine padavina bi mogle biti u granicama višegodišnjeg prosjeka. Duži sušni periodi su izvjesniji na jugu zemlje, ali trenutno nije moguće utvrditi okvirno vrijeme njihove pojave.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.