navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Pametna kupovina

Ako se nađete u kućnoj izolaciji: Sa ovim namirnicama moći ćete pripremati zdrava i ukusna jela za cijelu porodicu

Zbog širenja koronavirusa mnogi su već pohitali u tržne centre kako bi se opskrbili potrebnim namirnicama. U panici mnogi kupuju i ono šta je potrebno, ali i šta nije.

Objavljeno: 15.03.2020. u 22:11
get url
text

Nutricionisti ističu da birate namirnice koje mogu duže stajati u frižideru ili špajzu, ali i hranom koja će ojačati imunitet cijeloj porodici.

Važno je opskrbiti se dovoljnim količinama brašna, ulja i šećera, pa ako su vam zalihe ovih namirnica tanke, "podebljajte ih".

Ostatak liste za kupovinu ispišite bez nepotrebnog gomilanja, ali tako da možete pripremiti raznovrsna i hranjiva jela.

Evo malog vodiča:

Suho i svježe voće

Banane, jabuke, limun i narandže odličan su odabir jer se neće brzo pokvariti. Banane možete narezati na kriške i držati ih u zamrzivaču te dodavati u smoothieje ili odmrznuti i ubaciti u zobene pahuljice. Citrusi će vam pružiti dovoljno vitamina C, a osim što su zdrave, jabuke su odlično rješenje kad poželite nešto slatko. Jabuke ispuštaju plinove koje ubrzavaju truhljenje drugog voća, pa ih treba skladištiti posebno – bez obzira preferirate li špajz ili frižider. Suho voće poput grožđica, hurmi i šljiva također je dobar izbor.

Krompir, bijeli i crveni luk

Krompir je fantastična namirnica koja se priprema na „bezbroj načina“ tako da vam neće lako dosaditi, a osim što daje fin okus jelima, bijeli luk je odličan za imunitet. Krompir, bijeli i crveni luk najbolje je staviti u špajz, odnosno na tamno i hladno mjesto. Krompir će ubrzati proces truhljenja luka, pa ih treba spremiti odvojeno. Najbolje bi bilo odvojiti i bijeli luk, jer će njegov miris nadvladati sve druge u okolini.

Svježe povrće

Tikva, mrkva, celer i cvekla imaju solidan rok trajanja, mogu trajati sedmicama naročito ako ih stavite na hladno i mračno mjesto. Brokula i karfiol također dugo traju, a odlična su baza supama. Čorbama i varivima. Možete ih i skuhati, pa zgnječiti u pire te kuhati na pari ili pržiti, a potom poslužiti uz rižu ili tjesteninu.

Ukiseljeno povrće

Povrće koje je podvrgnuto prirodnom procesu fermentacije, kao što je to slučaj sa kiseljenjem kupusa, prepuno je hranjivih tvari. U procesu „kiseljenja“ povećavaju se količine vitamina C u namirnici, svih vitamina B-kompleksa te esencijalnih masnih kiselina.

Kiseli krastavci također su dobar izbor, a iskoristiti možete i tekućinu u kojoj su se kiselili. Tekućina od kiselih krastavaca smanjuje kontrakcije mišića, pospješuje količine elektrolita u organizmu, hidratizira, štiti od prehlade, a ubija i štetne bakterije u želucu. Vodu od kiselih krastavaca iskoristite kao zamjenu za sirće, mariniranje ili neki drugi kulinarski trik.

Brašno

Iako ga obično držimo u špajz, bijelom pšeničnom brašnu lako možemo produžiti rok trajanja držanjem u frižideru. Nakon toga brašno treba ostaviti u čistu, suhu i hermetički zatvorenu kutiju na tamno i hladno mjesto.

Namjensko pšenično brašno tip T-400 oštro preporučuje se za pripremanje biskvitnog tijesta, torti i pita, odnosno za sve u šta ide i prašak za pecivo. Brašno tip 550 glatko upotrebljava se za pripremu bijelog hljeba i raznih vrsta finog mliječnog peciva, kolača, domaće tjestenine i rezanaca.

Riža i zobene pahuljice

Smeđoj riži provjerite datum koji piše na pakiranju, ali bijeloj ne - čuva li se na ispravan način, traje vječno. Osim kao prilog mesu, povrću ili ribi, riža je odličan dodatak gustim supama ili toplim i hladnim salatama. Za doručak je možete poslužiti s voćem i orašastim plodovima, skuhati u mlijeku, a odlična je i u šniclama te jelima sa povrćem.

Zobene pahuljice također su jedan od „asova“ iz špajza. Sadrže topiva vlakna i dobar su izvor željeza i vitamina B1, a osim za pripremu kaše koriste se i za kekse i muffine.

Jaja i grah

Zbog visokog postotka bjelančevina, grah je odličan izbor za osobe koje ne jedu ili izbjegavaju proizvode životinjskog porijekla, a budući da ne sadrži gluten, siguran je izbor i za one koji pate od celijakije. Možete ga pripremati na brojne načine: od tradicionalnog variva, zapečenog u tavi s mesom i povrćem ili kao dodatak salatama i i namazima.

Jaja su jeftin izvor bjelančevina, a teško je pronaći namirnicu koja se može pripremiti na toliko različitih načina. Nezaobilazan je dodatak različitih tijesta, tjestenina, krema, kao i jela s povrćem.