navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Savjeti

Devet koraka do efikasnijeg roditeljstva

Odgajanje djece jedan je od najtežih i najispunjenijih poslova na svijetu – i onaj za koji se možda osjećate najmanje spremni. Ovih devet savjeta za odgoj djece mogu vam pomoći da se osjećate ispunjenije kao roditelj.

Objavljeno: 31.01.2023. u 08:10
get url
text

1. Pojačajte samopoštovanje vašeg djeteta

Djeca počinju da razvijaju osećaj sebe kao bebe kada vide sebe očima svojih roditelja. Vaša djeca upijaju vaš ton glasa, vaš govor tijela i svaki vaš izraz. Vaše riječi i postupci kao roditelja utječu na njihovo razvijanje samopoštovanja više od bilo čega drugog.

Pohvaljivanje postignuća, koliko god mala, učinit će da se djeca osjećaju ponosnim; puštanje djece da rade stvari samostalno će učiniti da se osjećaju sposobnim i snažnim. Nasuprot tome, omalovažavanje komentara ili nepovoljno poređenje djeteta s drugim učinit će da se djeca osjećaju bezvrijednim.

Izbjegavajte davanje nabijenih izjava ili korištenje riječi kao oružja. Komentari poput "Kakva glupa stvar!" ili "Ponašaš se više kao beba nego tvoj mlađi brat!" prouzrokuju štetu baš kao i fizički udarci.

Pažljivo birajte riječi i budite suosjećajni. Neka vaša djeca znaju da svi griješe i da ih i dalje volite, čak i kada vam se ne sviđa njihovo ponašanje.

2. Uhvatite djecu kada rade nešto dobro

Da li ste ikada zastali da razmislite koliko puta negativno reagujete na svoju djecu u datom danu? Možda ćete mnogo češće kritizirati nego komplimentirati. Kako biste se osjećali prema šefu koji se prema vama ponašao s toliko negativnih smjernica, čak i ako je to bilo dobronamjerno?

Efikasniji pristup je uhvatiti djecu kako rade nešto kako treba: "Namjestili ste krevet bez pitanja - to je sjajno!" ili "Gledao sam te kako se igraš sa sestrom i bio si veoma strpljiv." Ove izjave će doprinijeti boljem ponašanju na duge staze nego ponovljene kritike.

Svaki dan pronađite nešto za pohvalu. Budite velikodušni s nagradama – vaša ljubav, zagrljaji i komplimenti mogu učiniti čuda i često su dovoljna nagrada. Uskoro ćete otkriti da "razvijate" više ponašanja koje biste željeli vidjeti.

3. Postavite granice i budite dosljedni svojoj disciplini

Disciplina je neophodna u svakom domaćinstvu. Cilj discipline je pomoći djeci da izaberu prihvatljivo ponašanje i nauče samokontrolu. Oni mogu testirati granice koje im postavljate, ali su im te granice potrebne da izrastu u odgovorne odrasle osobe.

Uspostavljanje kućnog reda pomaže djeci da razumiju vaša očekivanja i razviju samokontrolu. Neka pravila mogu uključivati: nema TV-a dok se ne uradi domaći i nije dozvoljeno udaranje, prozivanje ili uvredljivo zadirkivanje.

4. Odvojite vrijeme za svoju djecu

Često je roditeljima i djeci teško da se okupe na porodičnom obroku, a kamoli da provedu kvalitetno vrijeme zajedno, ali vjerovatno ne postoji ništa što bi djeca više voljela. Ustanite 10 minuta ranije ujutro kako biste mogli doručkovati sa svojim djetetom ili ostaviti posuđe u sudoper i prošetati nakon večere. Djeca koja ne dobijaju pažnju koju žele od svojih roditelja često se ponašaju loše ili se ponašaju loše jer će tako sigurno biti primjećena.

Mnogi roditelji smatraju da je korisno planirati zajedničko vrijeme sa svojom djecom. Napravite "posebnu noć" svake sedmice da budete zajedno i pustite svojoj djeci da vam pomognu i da odluče kako će provesti vrijeme. Potražite druge načine za povezivanje - stavite poruku ili nešto posebno u kutiju za ručak vašeg djeteta.

Čini se da tinejdžerima treba manje pažnje roditelja nego mlađoj djeci. Budući da postoji manje mogućnosti za roditelje i tinejdžere da se okupe, roditelji bi trebali dati sve od sebe da budu dostupni kada njihov tinejdžer izrazi želju da razgovara ili učestvuje u porodičnim aktivnostima. Prisustvovanje koncertima, igrama i drugim događajima sa svojim tinejdžerom komunicira brigu i omogućava vam da saznate više o svom djetetu i njegovim ili njenim prijateljima, što je veoma važno.

Nemojte se osjećati krivim ako ste roditelj koji radi. Djeca će pamtiti mnoge male stvari koje radite – pravljenje kokica, kartanje i sl.

5. Budite dobar uzor

Mala djeca uče mnogo o tome kako se ponašati gledajući svoje roditelje. Što su mlađi, to više znakova uzimaju od vas. Prije nego što nešto uradite ili kažete, razmislite o ovome: Da li želite da se vaše dijete ponaša tako kada je ljuto? Imajte na umu da vas vaša djeca stalno promatraju. Istraživanja su pokazala da djeca koja se često tuku obično imaju uzor za agresiju kod kuće. Modelirajte osobine koje želite da vidite kod svoje djece: poštovanje, ljubaznost, poštenje, ljubaznost, tolerancija. Pokažite nesebično ponašanje.

Radite stvari za druge ljude ne očekujući nagradu. Izrazite zahvalnost i ponudite komplimente. Iznad svega, ponašajte se prema svojoj djeci onako kako očekujete da se drugi ljudi ponašaju prema vama.

6. Neka komunikacija bude prioritet

Ne možete očekivati ​​da deca rade sve samo zato što vi, kao roditelj, "tako kažete". Oni žele i zaslužuju objašnjenja koliko i odrasli. Ako ne odvojimo vrijeme da objasnimo, djeca će početi preispitivati naše vrijednosti i motive. Roditelji koji razumiju svoju djecu ustvari im dopuštaju da razumiju i uče na način bez osude. Jasno izrazite svoja očekivanja. Ako postoji problem, opišite ga, izrazite svoja osjećanja i pozovite dijete da radi na rješenju s vama. Obavezno uključite i posljedice. Dajte prijedloge i ponudite izbore. Budite otvoreni i za prijedloge vašeg djeteta. Pregovarajte. Djeca koja sudjeluju u donošenju odluka su motivisanija da ih provedu.

7. Budite fleksibilni i spremni da prilagodite svoj roditeljski stil

Ako se često osjećate "iznevjereno" ponašanjem vašeg djeteta, možda imate nerealna očekivanja. Roditeljima koji razmišljaju o tome "trebalo bi" (naprimjer: "Moje dijete bi do sada trebalo biti naučeno na ...") moglo bi biti od pomoći da pročitaju nešto o tome ili da razgovaraju s drugim roditeljima ili stručnjacima za razvoj djeteta.

Okruženje djece utječe na njihovo ponašanje, tako da ćete možda moći promijeniti to ponašanje promjenom okruženja. Ako otkrijete da stalno govorite "ne" svom dvogodišnjaku, potražite načine da promijenite svoje okruženje tako da manje stvari bude zabranjeno. Ovo će uzrokovati manje frustracija za oboje.

Kako se vaše dijete mijenja, postepeno ćete morati mijenjati svoj stil roditeljstva. Velike su šanse da ono što sada radi sa vašim djetetom neće raditi tako dobro za godinu ili dvije.

Tinejdžeri imaju tendenciju da manje traže svoje roditelje, a više svoje vršnjake kao uzore, ali nastavite da dajete smjernice, ohrabrenje i odgovarajuću disciplinu, istovremeno omogućavajući vašem tinejdžeru da stekne više nezavisnosti. I iskoristite svaki raspoloživi trenutak da uspostavite vezu!

8. Pokažite da je vaša ljubav bezuvjetna

Kao roditelj, odgovorni ste za ispravljanje i usmjeravanje svoje djece, ali način na koji izražavate svoje korektivno vodstvo čini veliku razliku u tome kako ih dijete prima.

Kada se morate suočiti sa svojim djetetom, izbjegavajte okrivljavanje, kritiziranje ili pronalaženje grešaka, što povrijedi samopouzdanje i može dovesti do ozlojeđenosti. Umjesto toga, pokušajte da njegujete i ohrabrujete, čak i kada disciplinujete svoju djecu. Pobrinite se da znaju da iako želite i očekujete bolje sljedeći put, vaša ljubav je tu bez obzira na sve.

9. Upoznajte svoje potrebe i ograničenja kao roditelj

Suočite se s tim - vi ste nesavršen roditelj. Imate prednosti i slabosti kao vođa porodice. Prepoznajte svoje sposobnosti - "Ja sam pun ljubavi i posvećen sam". Zavjetujte se da ćete raditi na svojim slabostima - "Moram biti dosljedniji s disciplinom". Pokušajte imati realna očekivanja za sebe, svog partnera i svoju djecu. Ne morate imati sve odgovore – oprostite sebi.

I pokušajte da roditeljstvo učinite poslom kojim se može upravljati. Fokusirajte se na područja kojima je potrebno najviše pažnje umjesto da pokušavate riješiti sve odjednom. Priznajte sebi umor. Odvojite malo vremena od roditeljstva da radite stvari koje će vas usrećiti.

Fokusiranje na svoje potrebe vas ne čini sebičnim. To jednostavno znači da brinete o vlastitoj dobrobiti, što je još jedan važan primjer djeci.