Vjerujemo da među vama ima barem 80 posto onih koji vole svako jutro pospremiti svoj krevet.

No u posljednje vrijeme u popularnim TikTok videima sve više govori se o tome zašto je dobro ujutro se izvući iz kreveta i takvog ga ostaviti dok se nevratite s posla.

Iza takvog razmišljanja stoji pozadina priče koja zaista tjera na razmišljanje.

Video @sherifelsahly pregledan je više od 2,8 miliona puta i u njemu objašnjava zašto je ipak dobro ostaviti krevet nepospremljen ujutro.

Kako on navodi, u svakom krevetu žive grinje, a kada ujutro pospremite krevet čim ustanete, time zarobite milione grinja i kao rezultat toga one nastavljaju rasti.

Poznato je već, one vole topla i udobna mjesta, a upravo je krevet jedno od takvih.

Umjesto toga, predlaže da ostavite plahte kako bi se sva prašina i bakterije prozračili, kao i vlaga.

Isto to je na TikTok-u sugerirala nutricionistkinja @OSILAC Health te dodala da grinje uzrokuju alergene, a kad ostavite krevet upravo onakvim kakav je kada ustajete, to će dovesti do toga da grinje bude izloženo svježem zraku i sunčevoj svjetlosti što ih dehidrira i na kraju ubija.

Kad govorimo o problemu poput grinja, važno je znati da ih je jako teško iskorijeniti. To su male životinje i štetnici koji se zavlače u domove, a najviše ih ima na mjestima poput kreveta, madraca, zavjesa, tepiha, jastuka...

Za razmnožavanje im najviše odgovaraju vlažna mjesta, pa nije čudo da ih se najviše skuplja na krevetu.

Ipak, loše djeluje na sve ljude, a posebno na one s alergijama, djecu i starije, pa je izrazito važno da prevencijom spriječite njihovo širenje i razmnožavanje.

Ako primijetite da imate simptome poput suznih oči, kihanja, curenja nosa, kašlja, astmu možete posumnjati da u vašem domu ima grinja.

Kako biste ih se riješili obavezno perite posteljinu najmanje na 60 stepeni Celzijusa, i to redovno, jer se u njoj nakupljaju čestice odumrle kože kojima se one hrane.

Pazite na vlažnost zraka koju imate u sobi pomoću odvlaživača zraka ili klima uređaja, a jastuk od perja zamijenite antibakterijskim koji neće zadržavati vlagu.

 

@sherifelsahly Your Parents Right Now #sherifelsahly ♬ original sound - sherifelsahly

Izvor: Faktor