Jedan od najuspješnijih atletičara svih vremena Mo Farah otkrio je da je kao devetogodišnjak ilegalno prokrijumčaren u Britaniju pod imenom drugog djeteta, kao i da je bio prisiljen na kućno ropstvo.  

Četverostruki olimpijski, šesterostruki svjetski i peterostruki evropski prvak na 5.000 i 10.000 metara ranije je tvrdio da je napustio Somaliju u dobi od osam godina kako bi se pridružio ocu, nakon što su njegovi roditelji donijeli bolnu odluku da troje od svoje šestero djece pošalju u London u potrazi za boljim životom.

Međutim, u novom dokumentarcu "The Real Mo Farah", koji će BBC emitirati u srijedu, 39-godišnjak otkrio je da je istina puno drugačija i bolnija i da ga je zapravo u London prodao stranac pod lažnim imenom nakon što je pobjegao iz rata u Somaliji.

- Kroz ovaj dokumentarac sam se uspio obratiti i saznati više o tome što se događalo u mom djetinjstvu i kako sam došao u UK. Stvarno sam ponosan na to i nadam se da ćete gledati @BBC u 21 sat u srijedu – stoji u njegovoj objavi na Facebooku.

- Većina ljudi me zna kao Mo Faraha, ali to nije moje ime ili nije stvarnost. Prava priča je da sam rođen u Somalilandu, sjeverno od Somalije kao Hussein Abdi Kahin. Uprkos onome što sam rekao u prošlosti, moji roditelji nikada nisu živjeli u Ujedinjenom Kraljevstvu - rekao je on.

Kada je stigao u Britaniju, Farah tvrdi da je živio s bračnim parom koji se prema njemu loše ponašao. Njegov učitelj tjelesnog u školi Alan Watkinson spasio ga je i također mu pomogao da podnese zahtjev za britansko državljanstvo koristeći svoje lažno ime.

Uspješni sportista u dokumentarcu priznaje da je ime Mohamed Farah ukradeno od drugog djeteta i iskorišteno za izradu lažnog pasoša.

- Kada sam imao četiri godine, moj tata je ubijen u građanskom ratu, znate da smo kao porodica bili razdvojeni. Razdvojen sam od majke i ilegalno sam doveden u Ujedinjeno Kraljevstvo pod imenom drugog djeteta, po imenu Mohamed Farah - kazao je četverostruki olimpijski prvak.

Farah je rekao da je njega i njegovog brata blizanca Hassana majka poslala da žive kod ujaka u susjednom Džibutiju radi njihove vlastite sigurnosti.

- Sjećam se kako je žena nekoliko puta dolazila u kuću kako bi me promatrala. Rečeno mi je da će me odvesti u Evropu kod rodbine. Obaviješten sam da će me preimenovati u Mohameda. Kao dijete, nikad ne razmišljaš dalje od onoga što ti je rečeno – ističe Mo Farah u dokumentarcu.

Kaže da se po dolasku u Ujedinjeno Kraljevstvo suočio sa sasvim drugačijom stvarnošću.

- Imao sam sve kontakt podatke svoje rodice i kad smo došli do njene kuće, gospođa mi ih je uzela i ispred mene ih potrgala i bacila u kantu za smeće. U tom trenutku sam znao da sam u nevolji - govori on.

Farah je rekao da su ga njegova djeca motivirala da bude iskren o svojoj prošlosti i da mu porodica znači sve.

- Kao roditelj, uvijek učite svoju djecu da budu iskreni, ali osjećam se kao da sam oduvijek imao tu privatnu stvar u kojoj nikad nisam mogao biti ja i ispričati šta se stvarno dogodilo. Čuvam to tako dugo, bilo je teško jer se ne želiš suočiti s tim i moja djeca često postavljaju pitanja: "Tata, kako to?" A ti uvijek imaš odgovor za sve, ali nemaš odgovor na to.

VEZANI TEKST - Kako je legendarni Mo Farah obradovao mladu atletičarku bh. korijena

Farahova supruga Tania rekla je da je u godini koja je prethodila njihovom vjenčanju 2010. shvatila da "nedostaje mnogo dijelova u njegovoj priči", ali ga je na kraju "izmorila ispitivanjem" i on joj je rekao istinu.

U dokumentarcu Farah priznaje da je zabrinut za svoj imigracijski status. Međutim, Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je u ponedjeljak navečer da on neće snositi nikakve posljedice.
- Neće se poduzeti nikakve mjere protiv Sir Moa i pogrešno je sugerirati drugačije - rekao je glasnogovornik.

Dokumentarac završava tako što jedan od najuspješnijih atletičara svih vremena razgovara sa pravim Mohamedom Farahom, čiji je identitet uzeo kada je ušao u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Izvor: The Guardian