Mnogi će reći da svaki ljubitelj kafe ima dvije ličnosti - jednu prije i jednu nakon ispijanja prvog gutljaja jutarnje kafe. Ako se slažete sa ovom tvrdnjom, vjerovatno ste i sami svjesni - koliko kofein može biti zarazan.

Bright Side je istražio - kako naša tijela reagiraju kada se konzumiranje kofeina naglo smanji na nulu, i šta u vezi s tim možemo uraditi.

Vaša tjelesna masa vjerovatno će se promijeniti

Neočekivana promjena tjelesne težine kod svakoga može izazvati stres. Upravo to se organizmu događa i kad osoba prestane piti kafu.

Kofein djeluje kao pojačivač metabolizma što znači da vaše tijelo uspješnije sagorijeva kalorije. Kada prestanete piti kafu, izostat će i količina kofeina na koju je tijelo naviklo, a učinak sagorijevanja kalorija smanjit će se - što dovodi do dobijanja na težini. S druge strane, ako ste navikli da pijete po tri kapučina dnevno i odjednom prestanete ih piti, mogli biste smršati jer više ne biste unosili toliko kalorija.

Bit će vam teže da se koncentrirate

Kafa čini ljude budnijima jer podstiče otpuštanje dopamina i adrenalina, što pojačava aktivnost mozga i podiže krvni pritisak. To znači da ćete se, kad prestanete je piti, suočiti sa poteškoćama oko koncentracije ili drugih važnih aktivnosti jer mozak neće biti stimuliran na način na koji je navikao.

Javit će se drhtavica

Ovo možda zvuči ozbiljno, ali nije nešto zbog čega biste se trebali zabrinuti. Kofein je snažan izvor stimulacije za centralni nervni sistem. Jednom kada ga eliminirate, možda ćete doživjeti drhtanje zbog nedostatka tog stimulativnog učinka. Nekim ljudima čak i ruke počnu drhtati jer su se navikli na redovno predoziranje kofeinom.

Bit ćete anksiozni

Čak i ako niste anksiozna osoba, sigurno ćete doživjeti neku anksioznost nakon što se riješite kofeina. Povećana anksioznost uobičajena je za strastvene "kafopije" koji odluče napustiti svoj omiljeni napitak. To se događa zbog hemijske neravnoteže u mozgu izazvane nedovoljnim snabdijevanjem kofeinom.

Glavobolje će biti češće
:
Glavobolje su najčešće nuspojave ostavljanja kofeina. To je uzrokovano otvaranjem vaših krvnih sudova i pojačanom cirkulacijom krvi u mozgu. Jednom kada se tijelo prilagodi povećanom protoku krvi, glavobolje će nestati.

Nedostajat će vam energije

Jedan od glavnih razloga zašto smo se isprva i navukli na kafu je dodatna energija koju nam daje. Nažalost, djelotvornost traje u prosjeku pet sati zbog čega mnogi među nama piju više od jedne šolje kafe dnevno kako bi ovaj efekat produžili. To će, međutim, dovesti do suprotnog efekta kada prestanete piti kafu. Većina osoba ovisnih o kofeinu doživljava umor odmah nakon što počne sa odvikavanjem.

Kako ublažiti negativne efekte:

Naše tijelo reagira na puno različitih načina kada ga oslobodimo jutarnje i popodnevne šolje kafe. Dobra vijest je da postoje načini na koje te reakcije možemo umanjiti ili ih čak spriječiti.

Postepeno smanjujte unos kofeina

Ovo je ubjedljivo najbolje što možete uraditi kada odlučite smanjiti unos kofeina. Ako ste pravi ljubitelj kafe i pijete, primjera radi, tri šoljice dnevno, trebali biste najprije količinu smanjiti na dvije šoljice. Zatim, nakon sedam dana, možete smanjiti količinu na samo jednu šoljicu kafe ujutro, a vremenom potpuno prestanite.

Budite hidrirani i pijte čaj

Dobra hidratacija je potrebna, pogotovo ako ste na putu da postanete bivši konzument kafe. Na svakih sat popijte po čašu vode - to bi trebalo biti dovoljno. Zamijenite tu redovnu šolju kafe omiljenim čajem kako biste zadržali naviku da nešto pijuckate ujutro.

Vježbajte i pružite sebi kvalitetan odmor

Smanjenje stresa i zadržavanje energije na potrebnom nivou ono je što trebate uraditi kada u vašem dnevnom nutritivnom planu nema kofeina. Možete dodati aktivnosti poput trčanja u trajanju od deset minuta ili blok vježbi. Sve ovo je dobro za cirkulaciju krvi i pružit će vam energetski podsticaj. Ako budete aktivni, povećat ćete budnost i lako ćete ugušiti želju za kafom.

Promijenite način prehrane

Razmotrite da uvedete važne promjene u prehranu, poput konzumiranja hrane s većim sadržajem vlakana. Najbolje bi bilo jedsti više voća i povrća koji su najbolji prirodni izvor vlakana.

Povećanje unosa vlakana vjerovatno će nahraniti tijelo energijom koja će vam biti potrebna nakon što prestanete unositi kofein.

Jedenje više voća i povrća ima i razne druge koristi za zdravlje, poput povećane koncentracije antioksidanasa koje biste također izgubili kad prestanete unositi kofein.
I posljednje, ali ne najmanje važno, unošenje više vlakana i pravih hranjivih sastojaka pomoći će vam kod konstipacije, što je još jedna moguća nuspojava odstranjivanja kofeina.

Izvor: Faktor