Za pravilan psihički razvoj djeteta, neophodno je učešće oba roditelja. Iz nekog razloga očevi su često vrlo malo prisutni u vaspitanju, a nisu svjesni koliki utjecaj mogu imati na život djeteta, naročito ženskog.

Ovih pet rečenica, prema tvdnjama psihologa, svaka kćerka treba čuti od svog oca:

Prelijepa si

Svakom ženskom biću potrebno je da se osjeća lijepom. A kada prvi muškarac s kojim se djevojčica sretne u životu - otac, to ponavlja, to veoma pozitivno utječe na nju.

Volim te

Ova fraza potrebna je svima, a naročito ranjivom ženskom djetetu. Kroz oočevo iskazivanje ljubavi, djevojčica postaje svjesna kako se u odrasloj dobi muškarac treba ponašati prema njoj.

O čemu razmišljaš?/Da li želiš da razgovaramo?

Iskreni razgovori s ocem ostaju u memoriji kćerke za čitav život. Oni joj daju osjećaj da je vrijedna, cijenjena, zanimljiva, i sjajan su način da djevojčica nauči kako se stječe povjerenje u muškarca.

Zaslužuješ najbolje

Kada otac kaže ovu rečenicu, to kćerki uliva veliko samopouzdanje. U budućnosti će znati cijeniti sebe, zbog čega će donositi dobre odluke.

Uspjet ćeš

Vjera oca u kćerkine sposobnosti daje djetetu povjerenja u sebe i jača njegovu snagu i volju da nastavi dalje. Svaki otac mora podržavati svoju kćerku - to je garant za dobru budućnost.