navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Sretno dijete

Provedite vrijeme bez crtanih filmova: Ovo su igre kojima možete zabaviti svoje mališane

Iako su i roditelji i djeca jedva dočekali lijepo vrijeme kako bi mogli šetati i igrati se vani, s obzirom na aktuelnu situaciju i preporuke da se ne boravi vani, a naročito ne u većim grupama, evo nekoliko ideja kako zabaviti svoje mališane.

Objavljeno: 20.03.2020. u 07:06
get url
text

Svakako da vaši mališani ne bi trebali puno vremena provoditi ispred TV-a gledajući crtane filmove, a ako je to ikako moguće, neka im TV uopće ne bude opcija za zabavu.

Nakon obavljenih školskih aktivnosti igrajte se sa djecom ili im pokažite neke zabavne igre. Sa onim mlađim koji ovih dana ne mogu u vrtić trebate puno više ideja s obzirom na to da nemaju školskih obaveza.

Djecu možete zabaviti u kući i istovremeno ih pokrenuti da se kreću. Danas se djeca i odrasli kreću manje nego ikada, a uz stalno dostupne crtane filmove i sadržaje sa računara, telefona i televizora i veliki i mali imaju manje motivacije. 

Djeca uče po modelu, ako ste vi obični ljenjivci koji vole sjediti ispred televizora, a pješke idete samo do auta koji je parkiran ispred kuće/zgrade, teško ćete pokrenuti i djecu.

A njima je kretanje zaista potrebno.

Djeci koja idu u vrtić treba barem 180 minuta fizičke aktivnosti dnevno, dok djeci od 6 do 17 godina treba barem 60 minuta kretanja na dan.

Prije samo 50 godina odrasli i djeca toliko su se i kretali, htjeli-ne htjeli, zbog drugačijeg načina života. No, danas je to zapostavljeno. 

Ovo su neki prijedlozi kako da ih zabavite:

1. Plešite

Ples je uvijek zabavan. Muzika uključuje naša osjetila i potiče na kretanje. Pustite djeci neku plesnu, veselu muziku uz koju se baš jako mogu naskakati. 

To ne moraju nužno biti dječije pjesmice. Pustite nešto zabavno uz šta biste i sami mogli zaplesati. Plesati mogu svi i mali i veliki.

2. Igrajte se žmire

Mala djeca vole da se kriju, čak i bebe pokrivaju lice dekicom i raduju se kada ih "pronađete", a tek ovi veći, koji moraju naći najbolje mjesto gdje ih nećete tako lahko naći.

Ova klasična igra djeci nikad neće dosaditi, a ni vama neće biti dosadna kada shvatite na kakve sve ideje djeca dolaze tokom igre.

3. Igra  vruće - hladno

Igra vruće - hladno je još jedan klasik iz djetinjstva koji ste možda zaboravili. Koncept je vrlo jednostavan: nađete jednu malu igračku ili figuricu i negdje je sakrijete. Kada je dijete traži govorite hladno, kad se približava igrački trebate reći toplo, a kada je jako blizu onda kažete vruće, vruće.

4. Igra škole u sobi

Igra škole zahtijeva puno skakanja na jednoj nozi, a za nju ne treba puno mjesta. Iako se škole mnogo ljepše igrati vani na suncu, kada kredom možete iscrtati kvadrate na asfaltu, ova igra skakutanja može se preseliti i u dnevnu ili dječiju sobu. 

Kvadrate jednostavno napravite crnom ljepljivom trakom koje kasnije samo odlijepite s parketa ili pločica. 

5. Grudvanje plišanim igračkama

Improvizirajte grudvanje sigurnim mehkim plišancima. 

Takve grudve ništa neće razbiti i neće nikoga povrijediti. Bit će zabavno gađati se medvjedićima, žabicama, psićima, zečićima...

6. Igra sa balonom

Djeca vole balone. I to sva djeca bez iznimke. Kako biste potakli dijete na kretanje, napušite nekolicinu balona i izmislite igru: svi baloni stalno moraju biti u zraku.

Ili ako vam se baš i ne da napuhati veću količinu balona, napušite dva do tri i počnite se dodavati. 
Cilj je da balon ne padne na pod. 

7. Paukova mreža - igra bacanja

Djeca vole bacati stvari. Ova je igra pomalo neuredna, ali koja dječija igra nije. 

Sve što vam treba je ljepljiva traka i stare novine. Traku poput mreže zalijepite između štokova vrata, a djeci u ruke dajte stare novine. Neka listove izgužvaju i pretvore u male loptice. Mogu ih do mile volje bacati u paukovu mrežu. 

Kada se umore i djeca i vi, onda možete zajedno pripremati ručak, napraviti puding, kolačiće od keksa, nešto jednostavno u čemu vam male rukice mogu pomoći.

Uvijek im možete dati komad tijesta da i oni prave pitu ili pizzu, da vježbaju motoriku. A navečer uz čaj ili toplu čokoladu slažite puzzle ili odigrajte neku društvenu igru. 

Imajte na umu da djeci trebate vi, a ne skupocjene igračke.