Na Velikoj novogodišnjoj zabavi pletenja 2. i 3. decembra u Sarajevu članice Udruženja za očuvanje rukotvorina u Bosni i Hercegovini - "Udružene", predstavit će svoju ekskluzivnu kolekciju, pod nazivom "Zero Waste", izrađenu specijalno za tradicionalnu zabavu pletenja.

"Udružene" za luksuzne svjetske brendove proizvode ručno pletene odjevne predmete od najfinijih materijala poput kašmira, svile, alpake i mohera, a materijal koji nije iskorišten u procesu proizvodnje, vrijedne pletilje upotrijebile su za izradu posebne kolekcije "Zero Waste".

- Mi ustvari pravimo novo predivo, spajamo primjera radi, jednu nit kašmira sa jednom niti svile, pa ponovo sa kašmirom u drugoj boji i dobijamo neočekivane kombinacije boja i tekstura i originalni proizvodi su u konačnici i za nas u jednom dijelu iznenađenje. Kako naše pletilje rade u svojim domovima, svaka isporuka gotovih proizvoda trenutak je zajedničkog uzbuđenja i oduševljenja. Svi proizvodi su unikatni i gotovo je nemoguće napraviti dva ista - kaže Nadira Škaljić Mingasson koja je osmislila novo predivo i modele kolekcije "Zero Waste" u čijem kreiranju aktivno učestvuju i pletilje.

 VEZANI TEKST - "Udružene" pokazale da se može: Rade za svjetske brendove, zapošljavaju, njihovu odjeću nose poznate zvijezde

Prilikom izrade kaputa, džempera, šalova i kapa ove kolekcije pletilje imaju veću slobodu u radu i mogu iskazati vlastitu kreativnost, pa je samim tim svaki odjevni predmet rezultat kolektivnog kreativnog procesa u kojem podjednako uživaju i pletilje i dizajneri "Udruženih".

- "Zero Waste" kolekcija je prilika da ponudimo unikatne odjevne predmete od vrhunskih prirodnih materijala po promotivnim cijenama i da pri tome podcrtamo ekološku osviještenost Udruženih koje uspijevaju proizvesti "nula otpada" tokom proizvodnog ciklusa - dodaje Škaljić Mingasson.

Unikatni modeli iz kolekcije "Zero Waste" moći će se kupiti na Velikoj novogodišnjoj zabavi pletenja Udruženih, 2. i 3. decembra u Atriju hotela Evropa, od 10 do 19. sati.

Izvor: Faktor