open-navfaktor-logo
search
Kriptovalute
Američka, njemačka i britanska vlada kupile ogromne količine bitcoina
AUTOR: Fena
13.04.2024. u 13:17
get url
text
Vlada Sjedinjenih Država jedan je od najvećih vlasnika kriptovalute uz druge države poput Ujedinjenog Kraljevstva i Njemačke, prema podacima iz Arkhama.
Arkham, kripto obavještajna platforma, predstavila je nadzornu ploču koja prikazuje vlade s najvećim kripto posjedima, piše Cointelegraph.
Arkham je rekao da su Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Njemačka “neke od najvećih zemalja” u smislu kripto holdinga.
S novim Arkhamovim alatom za praćenje, pojedinci mogu u stvarnom vremenu pratiti stanje i istoriju transakcija za kriptovalute koje drže vlade.
Prema podacima, američka vlada najveći je Bitcoin kit među svjetskim državama koje prati Arkham, držeći čak 212.847 BTC-a u vrijeme pisanja, vrijednih oko 15 milijardi dolara na bazi trenutnih cijena.
Osim BTC-a, američka vlada takođe drži oko 200 miliona dolara u drugim kriptovalutama poput Ethera (ETH), kao i glavnim stabilnim kovanicama poput USDC-a i Tethera.
Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, koja je na drugom mjestu, drži 61.245 BTC-a u vrijeme pisanja, u vrijednosti od oko 4,5 milijardi dolara, prema Arkhamovim podacima. Njemačka vlada posjeduje 49.858 BTC-a, što je u vrijeme pisanja teksta ekvivalentno otprilike 3,5 milijardi dolara.
Vlada El Salvadora — prve zemlje koja je Bitcoin učinila zakonskim sredstvom plaćanja u septembru  2021. — drži znatno manje BTC-a od ostalih zemalja koje prati Arkham.
Prema podacima, salvadorska vlada drži 5.717 BTC-a, vrijednih 405 miliona dolara u vrijeme pisanja članka.
Objavljivanje Arkhamovih podataka o tome koje vlade drže najviše bitcoina označava važnu prekretnicu u transparentnosti imovine kriptovaluta u vlasništvu kitova poput država.
Prošlo je dosta vremena otkako je javnost saznala za ogromne posjede BTC-a vlade Sjedinjenih Država.
Arkham ukazuje na činjenicu da je SAD nastavio da gomila Bitcoin u posljednjih nekoliko godina. Od početka 2023., američka vlada je dodala najmanje 5.000 BTC, na temelju Arkhamovih podataka i prethodnih izvještaja, prenosi bankar.me.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.